Si no saps per on començar amb això de l’optimització SEO, aquí et resumeixo alguns trucs i recomanacions que he après des que vaig començar el blog.
Ara bé, tot depèn de quina sigui la teva finalitat.
No és el mateix vendre sofàs que publicar recerca nuclear o engegar projectes solidaris. Amb això vull dir que no tot ha d’estar obligatòriament lligat a l’optimització; una part sí, però no tot.
Els consells o recomanacions són més aviat pràctiques i enfocades sobre com aplicar la part ‘científica’ del SEO (seo on-page).
Tothom parla del què has de fer, però si no saps com no et serveix.
De la part ‘artística‘ del posicionament SEO (el seo off-page) m’estimo més no parlar-ne. A més, depèn de factors externs que no podem controlar directament.
Com ja he dit altres cops, prefereixo centrar les meves accions en allò que està al meu abast.
Recomanació #1: Permet que els cercadors indexin la teva pàgina.
Si vols sortir a Google o qualsevol altre cercador, has de permetre que els programes encarregats de processar el teu lloc web facin la seva feina silenciosa.
Per això, ha d’existir un fitxer que s’anomena ‘Robots.txt’ en el directori arrel del teu lloc web.
Com creo aquest fitxer? Molt fàcil.
Dins dels Paràmetres generals > Opcions de lectura, comprova que la que l’opció ‘visibilitat als motors de cerca‘ té el caixetí caixetí en blanc. Si és així, WordPress ja haurà creat el arxiu que et dic. Sembla una ximpleria, però sense aquest pas no hi ha optimització SEO que valgui.

Si per qualsevol motiu no vols que els cercadors t’indexin, només cal activar la casella i ‘ces’t fini’. Això se sol fer mentre el teu lloc web està en construcció.
Recomanació #2: Configura bé els enllaços permanents del teu WordPress.
Tothom diu que WordPress és una plataforma orientada al SEO. Però això NOMÉS és cert si es configuren MANUALMENT els enllaços permanents en les dues posicions que t’indico.
Quan instal·les WordPress, les opcions dels enllaços permanents predeterminades són anti-SEO i cal canviar-les.
És recomanable refrescar aquesta opció, cada vegada que actualitzis un tema o facis canvis en els enllaços.
Consulta els primers passos a seguir per configurar el teu wordpress.
Recomanació #3: Utilitza Eines digitals per Aplicar el SEO On-Page.
L’avantatge principal d’utilitzar WordPress en un servidor extern és que pots fer servir plugins que duplicaran la potència del teu lloc web i et faran la vida molt més fàcil. Sobretot en l’optimització SEO.
A part de saber què has fer, necessites aplicacions/programes/plugins wordpress per poder-ho aplicar EFICIENTMENT.
Dit d’un altra manera: sense plugins o eines seo és materialment molt difícil i costós optimitzar el contingut que publiques. Fer-ho de forma manual no és viable en temps.
Això és el que passa quan tens un blog a wordpress.com o a blogger. Com que no pots utilitzar plugins (pagant molt si…) el SEO l’has de fer de manera rupestre…
Jo treballo sempre amb el plugin gratuït Yoast SEO (abans anomenat WordPress SEO) que permet optimitzar cada contingut que publiques de forma fàcil. Un altre plugin del mateix nivell és el All in One SEO Pack. Suposo que va bé, però no l’he utilitzat mai.
Recomanació #4: Dona’t d’alta a Google Webmaster Tools i Google Analytics.
Aquesta recomanació és obligada si vols aconseguir que Google obri l’aixeta dels visitants cap el teu lloc web (senyal que el teu rànquing millora), t’has de donar d’alta a Google Eines per administradors web i Google Analytics.

L’optimització SEO és un procés a llarg termini. No té dreceres. Per saber si ho estàs fent bé o no, cal utilitzar els serveis gratuïts de Google per esbrinar el contingut que atreu visites, el que no funciona i el que s’ha de corregir.
També podrem veure quin contingut del nostre lloc web té indexat Google i sobretot detectar si hi ha errors o problemes.
Recomanació #5: Les paraules són molt importants, però no totes.
La major part de l’optimització SEO es basa en les paraules clau que utilitzes en els títols, en els enllaços, en el teu domini, en les descripcions, etc. però has de tenir present que no tot el que publiques cal adaptar-ho a SEO.
Com ja he comentat abans, tot depèn del que facis.
Si escrius històries personals en un blog, optimitzar per paraules clau no té massa sentit. La teva finalitat no és posicionar.
En canvi, si vols vendre quelcom a Internet o estàs creant una marca personal llavors sí que cal prestar màxima atenció a les paraules clau amb intenció comercial per posicionar les teves publicacions en els llocs rellevants dels cercadors.
Teòricament cada pàgina o entrada que es vulgui posicionar, ha de respondre a una paraula/frase clau concreta.
Una entrada/pàgina = una idea central = una paraula clau
Ull! Per optimitzar una entrada/pàgina a una paraula (o frase) clau, només ens cal definir-la i analitzar-la amb el caixetí anomenat ‘Focus Keyword’ que el plugin yoast té al final de l’editor de wordpress:
Consulta el curset d’estiu que vaig fer per aprendre a configurar i utilitzar el plugin yoast. Tot i ser una versió diferent, la filosofia és la mateixa.
Recomanació #6: Cal Optimitzar la Homepage?
Aquí hi ha debat dels experts.
El ‘quid’ de la qüestió és que se sap que la pàgina principal del domini no posiciona a Google i per tant el SEO de la homepage no existeix. El rànquing (Pagerank) nomes s’assigna a les pàgines o entrades individualment.
A la pràctica, la pàgina inicial només es mostra en els resultats quan google interpreta que vols cercar un domini concret.
Però això no treu que no hagem d’optimitzar la pàgina inicial, encara que d’una forma diferent.
En els cànons del disseny web, abans de l’existència de Google, recomanaven assignar una funció concreta a cada pàgina web i que tots els elements de la mateixa recolzessin aquesta funció per no despistar a l’usuari.
En el fons optimitzar la homepage és el mateix: Oferir un missatge clar al teu visitant del que s’hi trobarà a dins.
Per tant, optimitzar la pàgina principal sí, però no per posicionar.
Recomanació #7: Aprima les imatges.
Reduir el pes de les imatges és essencial per aconseguir càrregues ràpides i una millora en la velocitat del teu lloc web.
No serveix de res de cara al SEO, assignar paraules clau a les imatges i després que aquestes pesin 500 KB.
Consulta la meva entrada anterior per trobar eines per optimitzar amb estil les imatges del teu blog .
Recomanació #8: Escull un tema wordpress adaptat als mòbils.
Tenir un bon tema wordpress adaptat als mòbils o tauletes (tema responsiu o ‘mobile-friendly’) ja ha deixat de ser una opció. És un requeriment si vols posicionar als millors llocs de Google.

El passat gener Google va notificar de forma massiva els administradors amb webs no adaptades al mòbil.
Recomanació #9: Controla el contingut duplicat.
Al publicar contingut amb WordPress, correm el risc de duplicar-lo de forma inconscient per l’ús de les categories i etiquetes.
Google acostuma a penalitzar el contingut duplicat perquè l’associa amb pràctiques dubtoses per influir en els rànquings.
Podem evitar-ho si només indexem les categories i no les etiquetes. O a l’inrevés.
Indexar totes dues coses alhora, duplica contingut.
Com? Doncs amb el fantàstic plugin yoast. No indexar = Activar casella noindex, follow.
Llegeix més en aquesta Guia de Posicionament SEO que vaig publicar.
Recomanació #10: Vigila la salut dels teus enllaços.
Tenir cura dels enllaços interns és mantenir obertes les vies de comunicació del teu lloc web. Google valora molt positivament aquest fet perquè utilitza els enllaços interns per indexar el teu lloc web.
[box type=”note” size=”large” style=”rounded” border=”full”]El 20/5/2015 Google ha canviat el nom de Google Webmaster tools per Google Search Console. Llegeix aquesta entrada per conèixer quines són les novetats i els canvis. [/box]
Per fer el manteniment adequat, utilitza les eines de webmaster tools per detectar i corregir els errors de rastreig.
Tenir els enllaços en bon estat, afavoreix l’optimització i augmenta la visibilitat a Google.
L’estructura del teu lloc web també influeix. Consulta més informació a la meva entrada sobre com dissenyar un blog WordPress pensant en el SEO.
Recomanació #11: Cada llengua té el seu posicionament.
No és el mateix posicionar en anglès que en català o castellà. Per això si optimitzes, fes-ho sempre sense barrejar llengües en una mateixa entrada. Si vols posicionar en diferents llengües, has de traduir el mateix contingut a cada llengua.
Tingues en compte que la competència també canvia. Com més parlants tingui la llengua, més difícil és destacar.
Espero que aquestes recomanacions et siguin útils per aplicar de forma pràctica els factors tècnics del SEO. Si tens algun truc per compartir o algun dubte a resoldre, no dubtis a comentar.
Moltes gràcies per llegir-me.
Hola David, moltes gràcies per aquest post, resulta realment útil.
Pense llançar un projecte en llengua catalana per a març, pel que ara mateixa estic treballant en tot el contingut.
Com sabràs, ací a València hi ha molta gent castellanoparlant. Per tant, a l’hora de fer algunes entrevistes, alguns entrevistats em contesten en castellà. Aleshores, val la pena que ho traduïsca al català per a millorar el posicionament SEO? En cas de no fer-ho, es posicionaria en castellà perquè la major part del contingut (les respostes) són en castellà?
Tota la pàgina està en català, i les meues preguntes també, però no em queda clar aquest punt. Gràcies per l’ajuda 😉
Bones Àlex. Moltes gràcies pel teu comentari!
Jo apriori ho faria tot en català i faria un seguiment a veure com posiciona la pàgina.
De totes formes, prova a fer cerques de les preguntes a Google a veure que et mostra.
Sobretot fixa’t quines paraules relacionades et mostra (Cerques relacionades amb…) Això et dóna una idea del que Google està entenent i quin contingut relacionarà.
Aquí no hi ha receptes…s’ha d’anar provant!
Espero que et sigui útil.
Salutacions.