Com Millorar el Teu Lloc Web Amb Google Webmaster Tools

Com sé quines pàgines del meu lloc web hi ha dins de Google? Com puc afegir-ne més? Per què no surten actualitzades? Hi ha algun problema que m’impedeix la indexació a Google?

En algun moment, totes aquestes preguntes i d’altres, sorgeixen. Per contestar-les, necessites una eina que t’ajudi a veure quin nivell d’adaptació tenen les teves pàgines web amb els motors de cerca.

Un cop més, Google, t’ho posa fàcil  i de franc (ja saps, ‘pagues’ amb les teves dades d’ús).

Google Webmaster Tools, és una eina imprescindible que serveix per optimitzar el teu lloc web i afavorir la indexació de les teves pàgines dins de Google. Aquest servei, permet corregir els errors i problemes que impedeixen a Google, indexar la teva pàgina correctament.

Una eina bàsica a l’hora de dur a terme un bon SEO.

[box type=”note” size=”large” style=”rounded” border=”full”]El 20/5/2015 Google ha canviat el nom de Google Webmaster tools per Google Search Console. Llegeix aquesta entrada per conèixer quines són les novetats i els canvis. [/box]

Ep! Atenció! Aquest servei web, solament optimitza les pàgines web per al cercador de Google. Bing i Yahoo tenen els seus propis serveis d’optimització que també pots utilitzar.

Administradors web Google

D’aquesta forma, al facilitar-li la feina al cercador, augmentes el teu rànquing i afavoreixes, de retruc, les possibilitats d’atreure més visitants cap a les teves pàgines.

A banda d’auditar-nos, també ens fa de vigilant. Si Google detecta la presència de codi maliciós en el nostre lloc web, ens envia un correu avisant-nos.

Amb Google Webmaster Tools, s’estableix un canal de comunicació directa entre el nostre lloc web i Google. D’aquesta forma, podem saber com ens veu i quins apartats hem de millorar per obtenir la màxima integració amb el seu motor de cerca. Utilitzar Google Webmaster Tools (i fer cas de les seves recomanacions), és la millor manera de caure bé a Google i de millorar el nostre rànquing.

Tot seguit, et detallo com donar-te d’alta i els primers ajustos que has de fer.

Com Afegir un Lloc Web A Google Webmaster Tools

Vés a la pàgina de Google Webmaster Tools i inicia sessió amb l’usuari i contrasenya del teu compte google (el mateix que gmail, google+, gdrive, etc).

Acces Webmaster Tools

Després, dóna d’alta el lloc web que vols gestionar, afegint-hi la direcció.

Afegeix un lloc 1

Afegeix un lloc 2

A la següent pantalla, Google et demana que verifiquis la propietat del teu lloc web.  El mètode principal de verificació, consisteix en pujar un arxiu-codi de verificació html, al directori arrel del teu servidor.

Per dur a terme aquesta tasca, necessitaràs un client ftp i les claus d’accés al servidor. Si no disposes d’aquestes eines, tens altres mètodes de verificació alternatius.

Verificacio de la propietat del lloc web

Si utilitzes WordPress i el plugin WordPress SEO, pots emprar el mètode de verificació que et mostro a sota.

Verificacio de la propietat 2

En la següent pantalla, escull la segona opció, Etiqueta HTML.

Verificacio de la propietat 3

Si segueixes les instruccions per pantalla, has de copiar la clau de verificació que Google t’indica (de color blau) i l’has d’enganxar dins de la casella que trobaràs en el menú del plugin: SEO>Tauler. Un cop fet, guarda els canvis introduïts.

WordPress SEO Google Webmaster Tools

Si la verificació NO funciona, obtens aquest missatge:

No he pogut verificar el vostre lloc web

En cas contrari, si la verificació és CORRECTA, Google et felicita 🙂

Verificacio correcta

El Tauler de Google Webmaster Tools

Un cop afegit i validat el teu lloc web, aquesta és la pàgina principal que et trobes. Per començar a analitzar les dades, hauran de passar encara alguns dies.

En la part central del tauler, veuràs un resum de les consultes de cerca de les teves pàgines, la presència d’errors de rastreig que impedeix treballar bé als robots de Google i un recull dels ‘mapes del web’ (sitemaps) enviats per tu, a Google.

Tauler del lloc Google Webmaster Tools

En la part superior (Nous i importants), trobaràs els missatges que Google t’envia quan troba quelcom que no li agrada. Aquí podem aplicar la dita de ‘No News, Good News’.

Es veu que quan augmentes de tràfic, reps missatges de felicitació. Val a dir, que jo encara no he vist cap felicitació d’aquest tipus… 🙁

En el menú lateral, accedeixes a tot un conjunt d’eines i estadístiques que permeten optimitzar les nostres pàgines segons les bones pràctiques de Google. Les opcions del menú lateral, te les resumeixo a sota:

[unordered_list style=”bullet”]

  • Aspectes de la cerca: aquest apartat et permet millorar els diferents aspectes de la cerca de Google, com ara els fragments enriquits, l’autoria i les marques estructurades, entre d’altres.
  • Trànsit de la cerca: en aquesta opció, pots veure dades sobre el trànsit provocat pels enllaços entrants,  enllaços interns o les consultes que s’han fet per trobar les teves pàgines.
  • Índex de Google: aquest apartat, informa sobre el número de pàgines teves indexades dins de Google, o sobre quines paraules clau han trobat els robots de rastreig a les teves pàgines web.
  • Rastreig: informa sobre l’activitat i els errors que els robots de Google troben dins del teu lloc. També comptabilitzen els mapes dell lloc, o els links que bloquegen la seva feina.
  • Programari maliciós: Vigila la presència de codi susceptible de provocar accions no autoritzades o infeccions.
  • Eines addicionals: recull d’altres eines més específiques.
  • Labs: eines experimentals.

[/unordered_list]

Configura bàsicament Google Webmaster Tools

A l’extrem superior, hi tens la roda d’opcions per configurar les preferències del servei. De moment, recomano configurar-ne un parell, de forma bàsica. Quan sàpigui més coses, ja les aniré publicant.

Opcions Tauler de Google Webmaster Tools

La primera preferència, és afegir l’adreça de correu per a que Google et pogui comunicar problemes o felicitacions.

Preferencies d'avís de Google Webmaster Tools

La segona preferència, fa esment a com vols que Google indexi la teva direcció web: amb les 3w o sense.

Aquest punt, hauria de coincidir amb les opcions generals de WordPress (Site Address URL), cas que utilitzis aquest software. Jo tinc l’opció per defecte, o sigui, no estableixo cap domini preferit.

Configuracio-del-lloc

Com has pogut veure, Google Webmaster Tools, és un servei fóra de sèrie i gratuït (marca de la casa), que es complementa amb l’altra mega-eina, Google Analytics, una de les joies de la corona del món Google i de l’analítica web.

Un duet que ben combinat farà que augmentis la teva visibilitat, amb un millor posicionament dins de l’univers Google.

Espero que et sigui útil.

Deixa un comentari