Divendres TED: Jack Andraka “Un prometedor examen per al càncer de pàncrees “

Quan tenia 13 anys, la mort d’un amic molt proper a la família, per càncer de pàncrees, va portar a Jack Andraka a buscar respostes. Marcat per l’experiència, Jack es va proposar, com a fita, aprendre tot el possible sobre el càncer de pàncrees i esbrinar per què resulta tan mortífer.

Aviat, la seva ‘recerca’ per Internet va donar fruits.

Després de consultar tota classe d’estadístiques, va trobar una dada força curiosa: més del 85% dels casos es diagnostiquen tard, quan sols tenen un 2% de possibilitats de sobreviure. Aquest fet, és degut a que aquest tipus de càncer no causa símptomes externs i quan es manifesta, ja està molt avançat.

Jack, també va trobar que les proves de detecció que existeixen, són llargues i cares, i, per tant, calia fer-hi alguna cosa…El resultat, el veuràs al vídeo de sota.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]TED és una organització sense ànim de lucre. Fa 25 anys que organitza xerrades arreu del món, per divulgar ‘idees que val la pena difondre’ sobre la Tecnologia, l’Entreteniment i el Disseny. D’aquí les inicials T.E.D.[/box]

A més, els vídeos són en versió original (anglès) i subtitulats en 58 idiomes, entre ells, el català. Una forma interesantíssima de millorar el nostre anglès, veient vídeos que val la pena difondre.

Jack Andraka: un prometedor examen per al càncer de pàncrees

Una prova més, que les idees ‘genials’ són lliures i poden néixer en qualsevol persona. No depenen ni dels grans pressupostos, ni dels títols acadèmics. Un cop sorgides, les has de treballar si les vols fer realitat. No n’hi ha prou amb tenir-les.

Si Jack Andraka, amb 15 anys, no hagués tingut la perseverància i l’obstinació d’enviar el seu treball domèstic a 200 investigadors del càncer (dels quals només va contestar el seu mentor actual, el Doctor Anirban Maitra), ara potser no estaríem parlant d’un nou mètode de detecció del càncer de pàncrees, d’ovaris o de pulmó, amb una eficàcia del 90%, mitjançant unes tires de paper súper econòmiques (de 3 cèntims de dòlar) que reaccionen amb l’orina o la sang en 5 minuts.

Una gran lliçó per a tots. Pensa-hi cada cop que et diguin que la teva idea no és possible.

Tothom pot aportar un enfoc fresc i diferent.

Sols ens cal l’espurna que qüestioni el per què de les coses, i molta determinació i perseverància per dur a terme les nostres respostes.

Si us plau, comenta.

PD: Si aquesta entrada t’ha agradat o t’ha estat útil, [highlight]comparteix-la en les teves xarxes socials clicant els botons de la barra flotant que tens a la teva esquerra[/highlight]. Moltes gràcies per visitar-me i per llegir-me.

[highlight]Si tens quelcom a dir,  si us plau, –>> comenta[/highlight]

1 comentari a “Divendres TED: Jack Andraka “Un prometedor examen per al càncer de pàncrees “”

  1. Cada setmana el TED és molt bó.
    Admira veure com hi ha gent, jove amb aquet cas, amb una ment desperta i observadora buscan amb les eines que té una explicació i trobar una resposta molt util per a tots.
    Fins un altra.Magda

Deixa un comentari