Quedem per fer un TEDx…?

 Si encara no ho has sentit mai, quedar per fer un TEDx no és el que sembla.

Veure un lletra ‘x‘ al final d’una paraula, de vegades, pot confondre una mica.

Quedar per anar a fer un TEDx, és assistir a una trobada local, on s’expliquen experiències i treballs al voltant del lema de la societat filantròpica TED difon idees que val la pena compartir*. La lletra ‘x’ del final, indica que es tracta d’un acte paral·lel, organitzat de forma independent, però que compta amb llicència l’oficial.

Però què és TED?

ted-logo

Darrera de la sigla TED hi ha una organització acadèmica, sense ànim de lucre, que fa 25 anys que organitza esdeveniments mundials, fent que persones de diferents àmbits, ètnia i disciplina exposin els seus treballs o experiències sobre reptes globals, tecnologia i humanitats. L’objectiu de les TED talks (o les TEDx) és ser un punt de trobada des d’on moure i transmetre idees potents que canviïn les mentalitats i el món.

Les converses TED es poden visualitzar gratuïtament a la xarxa, fet que ha universalitzat l’organització i el seu missatge de canvi. El seu format curt i impactant també ha influït, coincidint amb les necessitats lleugeres dels temps actuals, on l’atenció està dividida i les distraccions són constants.  

Saber resumir i explicar conceptes abstractes de forma bella en menys de 18 minuts és una condició indispensable (i que s’ha de complir) per a qualsevol aspirant a ponent TED. Res a veure amb els “PowerPoints” tronats que s’acostumen a mostrar en àmbits corporatius.

Bona voluntat al marge, TED també té el seu costat fosc i ha estat acusada de censurar ponències, d’elitista i de fomentar la pseudo-ciència. Per mirar de respondre als crítics, ara el seu lema principal inclou una asterisc amb una nota al final (*) que va variant cada cop que visites la seva pàgina web. En resum, les notes puntualitzen que difondre idees depèn de tu i del teu criteri. Pots consultar totes les notes al marge i, fins i tot, deixar-hi la teva. Obrir-se a la crítica és necessari per progressar.

what-s-your-asterisk-ted

A finals d’any, en el blog publico una selecció de les millors xerrades TED que més m’han impactat, aportant així el meu granet de sorra virtual per ajudar a difondre les idees i les actituds que valoro. Visualitzar els seus vídeos també és una manera genial de practicar l’anglès ja que la majoria estan subtitulats i transcrits a més de 55 idiomes per una comunitat de traductors voluntaris.

TEDx a casa nostra

Si assisteixes a un acte TEDx proper, el més segur és que no necessitis ni subtítols ni traducció. Des del 2010 s’han organitzat TEDx principalment a Barcelona, però també s’han estès per Vic, Manresa, Castelló, València i altres indrets del territori catalanoparlant.

Una de les conferències TEDx que més m’han influït, és la ponència del Xavier Guix “Cambiar la mente”, que tracta sobre com adaptar-nos als canvis sobtats que va fer en un TEDx Manresa del 2012. En un moment de la seva presentació va dir que en els propers anys en comptes de quedar per fer un cafè, quedaríem per fer un TED i d’aquí va néixer la idea d’aquest article.

TEDxReus

tedx reus

Seguint el fil de les seves paraules, ara tindràs l’oportunitat de fer les dues coses el proper 21 de novembre: un TEDx i, sí vols, un cafè al teatre Bartrina de Reus que és on es celebrarà el TEDxReus 2015, per reflexionar durant tot el dia (amb dinar i cafè inclòs) sobre el tema “Què mou el món?”.

Alguns ponents confirmats per l’edició d’enguany: Núria Picas, Manel Esteller, Jaume Sanllorente, Fina Mauri i Joan Antoni Melé, entre d’altres. Consulta més detalls a tedxreus.com

Si vols assitir-hi, abans s’ha de comprar l’entrada que surt ja a la venda l’1 de Setembre.

Estigues atent que les entrades s’esgoten ràpid!

Tot i no ser un concert de l’Alboran o el concurs de castells de Tarragona, això del TED també omple!

Què et sembla? Quedem per fer un TEDx…☕️?

Salut.

Deixa un comentari