Descobreix Les Novetats Amagades del Nou WordPress 4.4 Clifford

L’espera s’ha acabat! Si encara no has actualitzat, has de saber que està disponible per instal·lar la nova versió de WordPress 4.4 Clifford feta en honor del trompetista de Jazz Clifford Brown. Esbrina aquí les novetats que amaga la nova versió.

Fa l’impressió que la nova versió de WordPress no aporti massa canvis, però només ho sembla a simple vista; les novetats més importants són a sota de la catifa, en la capa de programació i de connexió, i per tant no és veuen si un s’ho mira des d’un punt estètic.

Si no vols esperar per saber com són les actualitzacions fins que s’estrenen i evitar sorpreses, crea un wordpress de prova a l’ordinador amb el plugin beta testers.

El calendari no s’atura i el desenvolupament de la propera versió WordPress 4.5 ja ha començat només estrenar-se aquesta nova versió.

En aquest article, et resumeixo  les novetats de la nova versió 4.4 “Clifford” i les característiques del nou tema WordPress “Twenty sixteen” presentat pel 2016.

Novetats del WordPress 4.4 Clifford

Com ja he dit, la majoria d’aquests canvis són interns i estan centrats en la millora del funcionament de la plataforma, l’eficiència i com es connecta amb altres plataformes com ara aplicacions. La llista de les principals millores i novetats és la següent:

  1. Millors imatges responsives.
  2. Nou Funcionament de Les Taxonomies (categories i etiquetes).
  3. Inserir les teves publicions: oEmbed de Sèrie.
  4. Nou funcionament del sistema de comentaris.
  5. Primera fase de l’integració de l’extensió REST API al desenvolupament de WordPress.
  6. Nou tema WordPress Twenty Sixteen.

1. Millors Imatges Responsives

La nova versió inclou un atribut de sèrie que millora la càrrega de les imatges responsives. D’aquesta forma, és el navegador, i no el tema, el que escull la imatge més adient segons el dispositiu.

large

Aquesta funcionalitat beneficia a totes les imatges presents en el lloc web i no només a les noves. Per tant, l’augment de la velocitat de càrrega de les pàgines, s’hauria de notar amb la nova versió 4.4.

2. Nou Funcionament de Les Taxonomies (Categories i Etiquetes)

Ara les categories i etiquetes pasen a funcionar a nivell intern com les entrades o els usuaris. Això vol dir que s’introduiex una nova taula en la base de dades (wp_termmeta) que permetrà associar tota classe de dades i estandaritzar com mai (funcionant millor) les categories i etiquetes.

Un exemple: Incloure icones i colors en la configuració de les categories.

2 noves taxonomies wp44 clifford

3. Inserir les teves publicacions: oEmbed de Sèrie

Els inserits oEmbed ja fa temps que permetien afegir enllaços amb el mateix estil que del lloc web original. La nova versió amplia els formats a inserir. D’aquesta forma, els tweets, vídeos del youtube fitxers d’audio de soundcloud, etc. mantenen l’aspecte original.

Ara la novetat és que el teu contingut també permet ser inserit de la mateixa manera en altres blogs WordPress (Ep! Han de tenir la versió 4.4), gràcies a l’incorporació de la funcionalitat oEmbed al codi font de WordPress.

Pots veure com queda un enllaç inserit del meu blog!

Com Activar les Rutes de Navegació amb Yoast SEO

Només cal enganxar l’enllaç dins de l’editor i automàticament veuràs l’article amb el format incrustat definit per als blogs wordpress.

4. Nou funcionament del sistema de comentaris

El sistema de comentaris s’ha re-organitzat per minimitar les consultes a la base de dades i millorar l’eficiència.

5. Primera Fase d’Integració de l’API REST

Sense cap mena de dubte, l’inici d’integració del plugin WP REST API a l’estructura de WordPress és la gran novetat de la versió WordPress 4.4 Clifford.

wp44 rest-api

De forma genèrica el REST API (Viquipèdia) és pot definir com un model de connexió de dades mitjançant el protocol HTTP.

Incorporar aquesta funcionalitat a WordPress, vol dir canviar com la plataforma es connecta als temes, plugins i amb la resta de serveis web. Això permetrà transformar wordpress en una plataforma estandaritzada per crear aplicacions, sense la complexitat d’altres protocols.

El canvi és massa bèstia i està previst fer-ho en dos fases: l’inici en la versió 4.4 i l’integració total en la propera versió 4.5.

6. Nou Tema pel 2016: WordPress Twenty Sixteen

Seguint la tradició desl últims 5 anys, l’actualització de WordPress del desembre sempre inclou el tema WordPress nou que s’instal·larà per defecte a partir d’avui i fins el desembre de l’any següent. Aquest any, el tema que s’estrena és el “Twenty Sixteen”, Com l’anterior, aquest tema també està dissenyat pel Japonès Takashie Irie.

twenty-sixteen-2

Twenty Sixteen és el típic tema gratuït per aplicar a un blog (una mica clàssic, pel meu gust), però que ben combinat amb imatges de qualitat pot quedar força elegant.

En la mateixa línia minimalista de l’anterior tema, amb bona tipografia per llegir i fons clars. En la capçalera superior, tens un menú de navegació en línia amb el títol del lloc web. El contingut central és a una columna i té una barra lateral a la dreta.

mini-twenty-sixteen

És compatible amb WooCommerce i amb el WordPress múltiple (WordPress MU). Està preparat per les traduccions i perfectament optimitzat per als dispositius mòbils.

Les opcions del Personalitzador permeten configurar les següents opcions:

  • Personalització dels colors i dels fons.
  • Incloure una imatge de capçalera 1200 x 280.
  • Personalització dels gins laterals i del final d’una entrada.
  • Menú superior de navegació i inferior per les xarxes socials.

Visita la pàgina demostració del Twenty Sixteen.

Conclusió

La versió WordPress 4.4 Clifford és molt més que una actualització. És l’entrada a una nova era per la plataforma WordPress que guanyarà estandardització en el desenvolupament, connectivitat i nous usos per al WordPress.

L’integració de la WP REST API al ‘core’ de WordPress, no serà un camí de roses, però les possibilitats que obre ens fan somiar…?

Ningú ha dit que innovar sigui fàcil i menys quan tens una posició dominant en el panorama mundial. Si vols saber més del nou nucli, consulta la documentació en línia, disponible per a tothom.

Actualitza’t a la nova versió (Compte! Abans fes una còpia de seguretat) i comença a gaudir de les millores que la nova versió amaga!

Deixa un comentari