En acabar l’any, les llistes-resums anuals envaeixen el món virtual i, també, tota classe de publicacions físiques.
A mi, des de sempre m’han fascinat les llistes i, a finals d’any, sempre em falta temps per pair tanta quantitat de bons resums anuals.
Aprofitant que és divendres, avui presento una entrada resum de totes les conferències TED que més m’han impactat aquest 2014.
Els humans som una espècie addicta a fer llistes. Qualsevol modalitat d’ordenar o classificar el món que ens envolta, atreu la nostra curiositat com un imant al ferro.
Les llistes d’èxits dels més venuts, dels més vistos, dels pitjors o dels millors, ens acompanyen des del naixement dels mitjans de comunicació i, segurament, no deixarem mai de consultar-les ni de fer-les.
No sé si la paraula impacte és la correcta, però crec que és la definició que més se li apropa, quan quelcom em fa pensar més del compte i el seu record va i ve, de tant en tant, com espurnes mentals. Veure-les, em permet aprendre i entendre altres visions sobre la mateixa realitat.
Endavant, doncs, amb les idees que canvien el món.
1. Will Potter “La xocant acció de criminalitzar la protesta no-violenta”
Quan s’inclou la paraula ‘terrorista’ o ‘terrorisme’ en actes pacífics que no ho són, l’objectiu és clar: atemorir i polaritzar l’opinió pública.
Es busca controlar la gent i la crítica, per aconseguir preservar certs interessos o poders opacs.
Als governants amb tics totalitaristes, no els agrada donar explicacions i menys que la gent protesti davant les seves decisions. Per això, fan lleis que criminalitzen la protesta no-violenta i l’equiparen amb el terrorisme (negant drets elementals) pel sol fet d’anar contra la llei o, fins i tot, de pensar diferent.
No cal anar massa lluny per veure aquest tipus de tarannà en el nostre país. Cal despertar i denunciar aquestes pràctiques repressives, siguin del color que siguin.
2. Thomas Piketty “Nous pensaments sobre el Capital al s.XXI”
Aquests últims mesos, la Piketty mania s’ha desfermat de valent. L’economista francès, especialitzat en l’estudi de les desigualtats, està tenint molt ressò a tot el món amb els seus llibres: l’assaig “El Capital al s.XXI” i ‘L’economia de les desigualtats‘.
Si estàs dubtant en comprar o regalar alguns dels seus llibres, mira’t aquesta xerrada TED per conèixer de primera mà, les seves reflexions sobre allò que provoca, actualment, l’augment de la desigualtat i com es pot corregir amb una redistribució de la riquesa més justa i eficaç.
3. Elizabeth Gilbert “Èxit, fracàs i determinació per continuar creant”
Un vídeo genial, que demostra el paper clau que juguen la voluntat, l’esforç i la determinació, sobre les coses que fem al marge del seus resultats.
El més important, són els motius pels quals ho fem.
4. David Epstein: “Els atletes són realment més ràpids, més forts, millors?”
Si t’agrada córrer, no et perdis aquest vídeo TED sobre quines són les qualitats que fan grans els atletes d’èlit, més enllà dels entrenaments i dels materials. Al final, la natura i l’evolució, hi juguen un paper important, però la mentalitat és clau per superar els nostres límits.
5. Andrew Bastawrous: “Fes-te la propera revisió ocular amb un telèfon intel·ligent”
La potència dels telèfons intel·ligents i la seva facilitat d’ús i de transport, poden ajudar a combatre malalties com la ceguesa al Tercer Món. Això que sembla tan de calaix, ho va posar en marxa el Doctor Andrew Bastawrous amb el seu projecte “Peek Vision”, que transforma el telefon mòbil en una eina per analitzar la retina i tractar la ceguesa.
La seva història, és un clar exemple que demostra que tenim grans recursos i eines al nostre voltant, que poden beneficiar a molta gent si som capaços de donar-li usos innovadors. Tot depèn del nostre enfocament.
6. Carol Dweck: “La potència de creure que pots millorar”
Creure que podem millorar, és una font d’energia que pot transformar el nostre cervell. Aquesta mentalitat de créixer (growth mindset), fonamentada en la confiança, ens proporciona l’habilitat de desenvolupar les nostres capacitats intel·lectuals per a resoldre desafiaments.
La potència del ‘encara no’, permet engegar les accions i l’esforç necessari per fer realitat el ‘més endavant sí’.
L’efecte contrari també existeix. Si es creu que qualsevol esforç és inútil i que res canviarà les nostres capacitats, el cervell se’ns apaga i deixa de crear noves connexions neuronals.
Segons aquestes investigacions, la doctora en psicologia Carol Dweck, estableix una psicologia per definir el tipus de mentalitat que hi ha darrera dels qui treuen tot el seu potencial i classifica aquestes dues maneres de pensar com a growth mindset (els que creuen que sí) i fixed mindset (els que creuen que no).
La conferència encara no està traduïda, però és molt didàctica i agradable. La pots seguir amb subtítols.
Vinga. Accepta el repte de millorar el teu anglès!
7. Dan Gilbert: “La psicologia del teu futur jo”
Un altre exemple en el mateix camí que l’anterior conferència. La majoria de les recerques científiques sobre la ment, el cervell i la capacitat de transformació, mostren resultats i indicis semblants.
Tenim a les nostres mans la capacitat de ser millors, però cal esforçar-se per a que així sigui. I només és possible si creiem que ho és.
Som obres en curs i, per tant, podem canviar. El principal error, és pensar que sempre serem la mateixa persona.
8. Margaret Gould Steward: “Com els llocs webs gegants dissenyen per a tu (i per a molts més)”
Dissenyar interfícies digitals que utilitzaran milions de persones, requereix abandonar l’ego i centrar-nos en com fer més fàcil la interacció dels qui ens visitaran. Dissenyar a gran escala, no té a veure amb un aspecte bonic o agradable. Aquesta és la part final.
El més important, és com d’útil és la finalitat de l’element i si omple una necessitat de l’usuari. Sense aquesta premissa, la resta és inservible.
Escoltar a gent que en sap, sempre és bo. Margaret Gould, alguna cosa deu saber sobre disseny digital, ja que va treballar a l’equip que va redissenyar Youtube i, ara, és Directora de Disseny de Facebook. Quasi res…
Una dita sobre el disseny d’ella mateixa i que trobo genial.
“Design is creativity in service of others.”
9. Larry Page: “Quin és el següent pas per a Google?”
No us perdeu l’entrevista a un dels co-inventors (i co-propietari) de Google. Sobretot, si voleu conèixer de primera mà, com pensa Larry Page i quins són els seus projectes més immediats sobre la intel·ligència artificial del cercador que més ens soluciona la vida a Internet. I també quan volem recordar alguna cosa que ja sabíem o saber-ne de noves.
El seu to de veu m’és familiar…a mi em recorda a un dels cuiners més innovadors i coneguts que hi ha al món. No us sembla?
10. Jeff Iliff: “Una altra raó per a dormir bé”
Per què dormim encara és un misteri.
Hi ha diverses interpretacions i teories al respecte, però el que sí que està clar, és que si no ho fem amb la qualitat necessària, el sistema es col·lapsa i emmalalteix.
Per tenir una ment fresca i desperta (literalment), el cervell ha d’eliminar els residus que acumula durant el dia. I això, només és possible quan dormim.
11. Chris Hadfield “El que vaig aprendre de la ceguesa en l’espai “
Quedar-se a cegues en mig d’una passejada espacial, no és el pitjor que et pot passar, segons l’astronauta Chris Hadfield; deixar-se dominar pel pànic, sí. No controlar la por, pot provocar que les coses encara es posin pitjor.
Ell s’hi va trobar i va saber com fer-l’hi front.
Fantàstica i inspiradora conferència TED sobre com gestionar i vèncer la por al desconegut.
La seva experiència i el seu entrenament, li van permetre combatre les teranyines de la por i en tornar a la càpsula, va agafar la guitarra i va cel·lebrar-ho cantant l’Space Oddity de David Bowie des de l’escenari possiblement més adient i privilegiat que un habitant del planeta Terra pot tenir.
Espero que l’estona TED que heu passat, hagi estat profitosa.
Moltes gràcies per llegir-me!