#DivendresTED Talks Andrew Bastawrous “Fes-te la propera revisió ocular amb un telèfon intel·ligent”

El telèfon mòbil intel·ligent que duem a la butxaca és, de mitjana, 1.000 vegades més ràpid i té una capacitat de memòria de càlcul 250.000 vegades superior que “l’ordinador” que va dur l’home a la lluna i el va tornar, al 1969. Ara, en qüestió de segons podem veure mapes de tot el món en 3D i comunicar-nos en temps real amb milers de persones. Tot això amb un dispositiu que pesa menys de 200 grams i cap a la mà.

La majoria fem servir aquest ‘miracle tecnològic’ amb normalitat i sense immutar-nos, per a fets diaris més o menys intranscendents.

Però hi ha persones que, afortunadament, utilitzen l’increïble potencial d’aquesta eina per quelcom més que per jugar, fer selfies o enviar whatsapps.

La xerrada TED d’avui del doctor Andrew Bastawrous, és d’aquelles que t’has d’aixecar per aplaudir i donar gràcies que hi hagi gent que pensi i actuï com ell. Ell mateix va liderar un equip d’oftalmòlegs, enginyers i desenvolupadors de software que van aventurar-se amb un projecte sobre la ceguesa, per intentar combatre un problema que afecta a 39 milions de persones al món, especialment als països del tercer món.

Segons ell, “la majoria són cecs a causa de malalties curables o que es poden prevenir”, però com viuen en països amb pocs recursos, acaben perdent la vista.

Per intentar trobar una resposta, van aconseguir finançament, persones i equips cars d’última tecnologia, i es van traslladar a Kènia. Aviat es van adonar que el seu plantejament ‘high-tech’ no era l’idoni per un entorn rural, on l’electricitat és un luxe difícil de trobar.

I de la necessitat, va sorgir una idea més simple. Per què no utilitzar el telèfon mòbil per oferir atenció oftalmològica? A l’Àfrica subsahariana, és més fàcil tenir un mòbil que accés a l’aigua corrent.

peek vision

Així és com va néixer el projecte Peek Vision, que utilitza les capacitats d’alta definició dels telèfons intel·ligents per fer anàlisis de retina  i tractar cegueses reversibles amb un cost molt baix. En comptes d’esperar que els pacients viatgin fins a la clínica improvisada amb material car i fràgil, ara poden arribar fins el pacient amb moto i una motxilla amb un carregador solar pel mòbil.

Un exemple genial de com podem utilitzar la tecnologia que tenim a l’abast, per trobar nous usos més enllà dels establerts.

La pròxima vegada que agafis el mòbil, potser ja no el veuràs igual. Gaudeix d’aquesta xerrada TED.

[hr]

TED és una organització sense ànim de lucre.

Fa 25 anys que organitza xerrades arreu del món, per divulgar ‘idees que val la pena difondre’ sobre la Tecnologia, l’Entreteniment i el Disseny.

D’aquí les inicials T.E.D.

A més, els vídeos són en versió original (anglès) i subtitulats en 58 idiomes, entre ells, el català. Una forma interessantíssima de millorar el nostre anglès, veient vídeos que val la pena difondre.

[hr]

TED Talks Andrew Bastawrous: “Fes-te la propera revisió ocular amb un telèfon intel·ligent”

En resum cada divendres a practicant s’aprèn, et presentaré una xerrada del TED Talks que trobo que val la pena conèixer i compartir.

Les seves xerrades estan plenes d’aprenentatges i ens mostren com som de diversos. Ensenyances sobre com ens inspirem, com creem, com aprenem, com ens adaptem, com ens superem…

En definitiva, històries sobre noves maneres de veure el món que ens envolta cada cop més connectat i alhora, més complicat. Espero que les gaudeixis i et siguin útils.

Si aquesta entrada t’ha agradat o t’ha estat útil, [highlight]comparteix-la en les teves xarxes socials[/highlight]. Moltes gràcies per visitar-me i per llegir-me.

[highlight]Si tens quelcom a dir,  si us plau, –>> comenta[/highlight]

Deixa un comentari