Cada cop que publico una entrada o una pàgina en el meu blog, aplico un checklist de forma sistemàtica per tenir la part tècnica del SEO el millor possible. En aquesta entrada, et detallo pas a pas com tu també ho pots aplicar en les teves publicacions, de forma fàcil i en menys de 5 minuts.
Un Breu Recordatori Sobre Les Tècniques SEO
SEO és l’acrònim de Search Engine Optimisation i és defineix com el conjunt de tècniques que permeten influir de forma natural o orgànica en els resultats de cerca de Google, Yahoo, Bing, etc.
L’objectiu de l’optimització és aconseguir un bon posicionament en els motors de cerca per augmentar la visibilitat de les pàgines d’un lloc web. Per fer-ho, cal dissenyar un blog o un lloc web amb una estructura adient. WordPress és la plataforma seo-friendly perfecta però s’ha de configurar bé.
A nivell global, no existeix CAP fórmula que et permeti preveure en quina posició apareixeran les pàgines del teu lloc web quan Google les indexi. Tothom vol aparèixer en la primera pàgina i en les 10 primeres posicions. Això depèn de la nota que l’Algorisme de Google posi a cada pàgina per separat.
Per obtenir aquesta nota (PageRank), Google té en compte aproximadament uns 200 factors secrets. És molt important que entenguis que la majoria d’aquests factors són dinàmics i que canvien en el temps. Això vol dir que els indicadors, els mètodes i les normes per calcular-los es modifiquen cada cert temps (uns 500 cops l’any), fet que fa impossible preveure qualsevol resultat de manera fàcil.
Aquests canvis en l’algorisme de Google es coneixem com les actualitzacions de google i cada cop que es fan públiques (o no) hi ha soroll…sobretot les que provoquen grans canvis en els resultats com ara l’actualització Panda, la Pingüí i la revolucionaria Colibrí.
Per aquest motiu, quan estudies o apliques qualsevol tècnica SEO, has de tenir en compte quins canvis s’han aplicat recentment.
Davant de tanta incertesa, a mi particularment m’agrada la definició que alguns experts del posicionament fan de les tècniques d’optimització i que les quantifiquen com un sumatori d’un 60% Art i un 40% Ciència.
La part del SEO que correspondria a l’Art, s’atribueix als factors Off-Page, que són els trets externs del nostre lloc web. Tenen a veure amb els enllaços que apunten al nostre lloc web i les paraules que el descriuen. És obvi que aquests factors al no dependre d’un mateix, no els pots millorar directament. Les tècniques per influir-hi de forma indirecta, s’anomenen Link Building.
La part del SEO que correspondria a la ciència, s’atribueix als factors On-Page i aquests SÍ QUE ELS POTS MILLORAR perquè tenen a veure amb els aspectes técnics del nostre lloc i amb el contingut que publiques. Per aquest motiu, el SEO On-Page també rep el nom de SEO tècnic.
Si vols conèixer a fons les propietats On-Page, consulta la guia WordPress SEO editada per un expert en la matèria com és Joost de Valk.
Com ja deus saber, les paraules o frases clau (focus keywords) tenen un paper molt important en la millora de la pàgina i és per això que cal haver fet una recerca prèvia, per conèixer-les amb detall. La base de l’optimització és saber per quines paraules o frases la gent et pot trobar a Google.
El Checklist que et presento, resumeix el que has de tenir en compte per publicar contingut de forma que estigui optimitzat al màxim per als factors SEO On-page. Comencem.
1. El Títol de teva publicació fa servir l’etiqueta “Title”
L’etiqueta HTML Title tag s’utilitza per establir un títol a les pàgines i entrades. D’aquesta forma, tant els robots com els humans poden entendre de que van les teves publicacions.
Si treballes amb wordpress, aquesta etiqueta HTML (i la resta) no les veuràs i ni sabràs que existeix, a menys que miris el codi font de la pàgina o treballis amb l’editor en format text.
El títol hauria de ser curt i descriptiu, suficient perquè el visitant es faci una idea. Apart de ser el primer que és veu, el títol apareix en la finestra del navegador i en els resultats de Google, i es per això que és el més importants dels factors SEO on-page.

El títol de l’enllaç que apareix a Google és el text dins de l’etiqueta Title:
Tècniques Recomanades
[unordered_list style=”tick”]
- Intenta que la paraula o frase clau comenci el títol o estigui a prop del principi.
- Fes que el nom del teu lloc web acompanyi el títol de tota publicació.
- El títol a de ser únic per a cada pàgina. Evita duplicitats.
- Es recomana no superar els 65-50 caràcters incloent espais i el nom del domini. Si es supera, Google escurçarà el títol.
[/unordered_list]
Com Aplicar-ho a WordPress
Amb el plugin wordpress SEO by yoast és molt fàcil aplicar.
En la pestanya General, un cop introduïda la paraula clau (keyword focus) de la teva publicació, el plugin et mostra com quedarà el títol a Google, amb una visualització prèvia (Snippet Preview) i destacat en negreta de la paraula clau.
2. L’etiqueta “Meta Description”
Encara que l’etiqueta Meta description tag no és important per als rànquings, si que ho és per a treure l’atenció en els resultats de cerca. L’existència d’una petita descripció a sota de l’enllaç, afavoreix el clic dels usuaris. Ajuda entendre millor el teu contingut.
Tècniques Recomanades
[unordered_list style=”tick”]
- Descripció resumida i acurada del que inclou la teva publicació.
- S’hauria d’incloure la paraula o frase clau en la descripció meta. Es destacarà en negreta
- L’extensió no hauria de ser superior als 165 caràcters. Si es supera, Google trunca la descripció
- També hauria de ser única, encara que es permet duplicitats.
- Google no permet incloure, caràcters especials.
[/unordered_list]
Com Aplicar-ho a WordPress
Amb el plugin wordpress SEO by yoast, és molt fàcil aplicar.
En la pestanya General, un cop introduïda la paraula clau (keyword focus) de la teva publicació, el plugin et mostra com quedarà el camp Meta a Google, amb una visualització prèvia (Snippet Preview) i destacat en negreta de la paraula clau.
3. L’etiqueta “Heading”
L’etiqueta Heading Tag també es coneix com etiqueta H1. El tag H1 s’utilitza com a títol de capçalera i ha de ser descriptor del contingut que publiques. Té una forta relació amb els factors que determinen el rànquing si s’inclou la paraula clau, segons l’Estudi 2013 dels Factors SEO publicat per Moz.
El teu tema WordPress hauria d’assignar automàticament l’etiqueta H1 al títol del contingut. Comprova que sigui així.
Tècniques Recomanades
[unordered_list style=”tick”]
- Utilitza la frase clau, només un 1 cop en un títol H1 per pàgina.
- Comprava que el títol de la teva entrada, sigui H1 mitjançant la vista del codi HTML del navegador.
- Cal també utilitzar els altres tags H2, H3, etc de forma correcta.
[/unordered_list]
Com Aplicar-ho a WordPress
Ho fa per defecte. Només comprova que es faci bé.
4. El Contingut i la densitat de paraules clau
El contingut que publiques ha de ser llarg, útil i únic. Els entesos en SEO fixen que un contingut comença a comptar favorablement entre les 100 i 300 paraules. Tot i això, n’hi ha que pensen que per assolir una bona valoració del contingut, aquest hauria de tenir com a mínm 1500 paraules.
La paraula o frase clau s’ha d’incloure de forma natural i gens forçada.
Si se n’abusa, Google et pot penalitzar mitjançant l’Actualització Panda. Aquest filtre, ha estat dissenyat per combatre els ‘continguts de baixa qualitat’ que no aporten valor a l’usuari, i només busquen influir de forma artificial i amb males pràctiques en el posicionament.
Teòricament, el filtre Panda 4.0 s’alimenta especialment de contingut prim, farcit de paraules clau i molts cops copiat d’altres llocs webs. A la pràctica, pot mossegar i penalitzar de forma equivocada. No li donis motius.
Tècniques Recomanades
[unordered_list style=”tick”]
- Crea contingut original i útil.
- Mínim entre 100 i 300 paraules. Recomanable >1500 paraules, sí es vol destacar en àmbits competitius.
- La norma no escrita diu que com més llarg, millor.
- Utilitzar la paraula o frase clau amb mesura i amb naturalitat: 2/3 cops com a molt.
- Utilitzar sinònims o paraules LSI (paraules que Google considera sinònims). Són les paraules que trobes relacionades amb la cerca, al final de la pàgina.
- A data d’avui, la ‘densitat de paraules clau’ sembla ser que no és important.
[/unordered_list]
5. Optimitzar les Imatges
Cada cop que insereixes una imatge en el text, no oblidis omplir el camp de l’etiqueta ALT amb la descripció resumida de la imatge. El camp ALT, serveix per que els robots indexadors ‘vegin’ la imatge i, a més, per facilitar la vida als usuaris amb problemes d’accessibilitat.
Tècniques Recomanades
[unordered_list style=”tick”]
- El nom de l’imatge ha de ser curt, descriptiu i hauria d’incloure alguna paraula clau. Compte: No abusis.
- L’etiqueta ALT ha de tenir el mateix nom que el nom de l’imatge
- Omple el camp descripció per millorar la qualitat del teu article.
- Utilitza guions normals en comptes dels baixos. No afegeixis espais en blanc o caràcters no alfanumèrics.
- Assigna una imatge destacada a l’article.
[/unordered_list]
Com Aplicar-ho a WordPress
Al afegir un Mèdia, omple el camp Títol i el camp ALT.
6. Els Enllaços Permanents
Els enllaços del lloc web de les entrades i les pàgines, han de ser clars, únics i curts. Quan configures els paràmetres wordpress per primer cop, els enllaços permanents s’han de canviar de l’opció predeterminada a la que et permet incloure el nom de l’entrada.
Tècniques Recomanades
[unordered_list style=”tick”]
- La URL no hauria de tenir més de 4 paraules.
- La paraula clau ha d’estar present en l’enllaç permanent de l’entrada o pàgina.
[/unordered_list]
Com Aplicar-ho a WordPress
Edita la URL de l’entrada fins obtenir un enllaç curt i descriptiu.
7. Els Enllaços Interns
Si enllaces correctament les entrades o pàgines publicades del teu blog, fas que el visitant conegui contingut rellevant de forma natural i fluida. És important utilitzar la paraula correcta a l’hora de crear tant els enllaços interns com externs.
Recorda que la fluïdesa de navegació, té premi per part de Google ja que el camí d’enllaços que segueix l’usuari en el teu lloc web, és el mateix que segueixen els seus robots en el moment d’indexar-lo. Si hi troben pedres o camins tallats, es queixen.
Un bon exemple d’enllaços interns el pots veure amb les pàgines de la Viquipèdia. Això no vol dir que enllacis a tort i dret cada paraula però quan ho facis tingues en compte l’exemple i sobretot, les paraules que utilitzes dins de l’enllaç (text ancora).
Tècniques Recomanades
[unordered_list style=”tick”]
- Utilitza les paraules clau en el text ancora dels enllaços interns.
- No utilitzis paraules genèriques de l’estil “Clica aquí” en els textos ancora.
- No incloguis textos massa llargs.
[/unordered_list]
9. Evita el Contingut duplicat
Si indexes contingut duplicat, Google et pot penalitzar. Una de les principals causes que originen el contingut duplicat a wordpress, sense adonar-nos-en, és utilitzar categories i etiquetes de forma descontrolada i deixant que s’indexin tal qual per part de Google.
La forma més fàcil d’evitar-ho és utilitzar el plugin wordpress seo per avisar als robots indexadors de Google que no facin l’inventari de les etiquetes i les categories al mateix temps.
Com Aplicar-ho a WordPress
Al configurar el plugin, indiquem quin contingut volem que s’inventarii i quin no. Per exemple, jo tinc desactivat l’inventari d’etiquetes, formats i galeries.
10. No confondre l’etiqueta Meta Keywords amb Focus Keywords
En el passat els algorismes de cerca com Altavista o Infossek, utilitzaven l’etiqueta HTML Meta=”keywords” per indexar i classificar els llocs web segons les paraules claus que s’inserien via codi. D’aquesta manera era molt fàcil manipular els resultats de cerca.
Amb l’arribada de Google, tot això va canviar ja que el seu Algorisme no feia (ni fa) cap tipus de cas de l’etiqueta Meta=”keywords”. Matt Cutts ho va dir ben clar…al 2009.
Per tant, no et confonguis, les meta keywords en la capçalera html ja fa molt temps que no s’utilitzen. Ara bé si les vols fer servir, cap problema. Ho pots fer-amb el plugin wordpress seo marcant el checkbox que t’indico (Joost de Valk també t’avisa que ell tampoc les fa servir)

Segons el meu parer és millor que concentris el teu temps en crear contingut útil i didàctic, incloent les paraules clau de forma natural i raonable com t’he explicat en aquest article.
Apa! Feliç Optimització!!
David Vidal.