Si tens un blog o una web hauries de saber que aplicar estratègies de Posicionament SEO millora les possibilitats d’aparèixer en les primeres pàgines de resultats de Google (SERP – Search Engine Results Page).
Aquestes tècniques son GRATUÏTES però requereixen un aprenentatge llarg.
Per contra, no aplicar SEO pot provocar que Google ens penalitzi i ens faci aparèixer molt lluny del top10 de les primeres pàgines.
Aquest fet, implica rebre menys visites, ja que els usuaris no ens troben fàcilment.
1. Què Vol dir Posicionament SEO i Per Què és Important?
SEO són les inicials de “Search Engine Optimization” i és el procés d’adaptar pàgines web (o un blog), tant als requeriments dels cercadors que les indexen, com als usuaris que les utilitzen per posicionar-les més altes de forma natural (sense pagar, ni fent trampes).
A la pràctica, parlar de SEO vol dir parlar de Google ja que concentra el 90,62% de tràfic de cerques al món digital.
Com més ranking, més possibilitat de visites. Estadísticament, la gran majoria dels usuaris que cerquen, no passa a la segona pàgina dels resultats de Google i sols es fixa en les primeres 10 posicions.
Existeix la possibilitat d’anunciar-te i ocupar posicions destacades en el resultats de cerca. Això s’anomena SEM (Search Engine Marketing) i és el que es coneix com PPC “Pay Per Click”. Aquests enllaços, s’identifiquem amb un fons groc i hem desenvolupat una ceguesa inconscient, ja que la majoria de la gent clica més en els resultats provinents del SEO (75%), que no pas en els dels anunciants.
A la llarga és més efectiu el SEO que el SEM perquè quan deixes de pagar, l’anunci desapareix dels primers llocs. SEM és una posició artificial i SEO és una posició orgànica.
2. SEO a la Mida de Google
Els algoritmes que Google aplica per indexar i catalogar la teva pàgina, són equacions matemàtiques secretes que depenen de més de 200 factors, canvien amb el temps i sovint ‘s’espatllen’.
Sí, l’algoritme de Google sol necessitar de reparacions més del que et penses. En un any, pot actualitzar-se més de 500 cops.
Qualsevol recepta ‘fàcil’ per dominar SEO, passa per experimentar molt, mesurar els resultats i extreure conclusions. SEO és un procés de millora contínua que no s’atura mai.
L’aprenentatge real ve de la pràctica ja que algunes de les modificacions que introdueix Google (sense avisar) poden fer variar els resultats com per art de màgia (negra).
Consulta les bones pràctiques que Google li agradaria trobar en la teva pàgina.
Tot i això, existeixen unes normes senzilles d’implementar que pots automatitzar si utilitzes un domini propi amb WordPress.
Existeixen plugins GRATUÏTS que són bestialment eficaços a l’hora d’implementar les anomenades tècniques On-Page (dins de la teva pàgina) com ara el fantàstic WordPress SEO by Yoast.
És per això, que si tens una web o blog en un domini propi amb WordPress, es poden implementar fàcilment tècniques SEO On-Page i no parar boig.
D’aquesta forma, et pots concentrar en el més important que és crear un contingut original, útil i que enganxi.
Google ho resumeix tot en una frase: “Content Is King”, però amb les seves normes.
3. Tècniques SEO bàsiques
Les tècniques SEO treballen de dues maneres On-Page i Off-Page.
La primera, s’aplica dins del teu lloc web i té a veure amb com descrius el teu contingut. La segona, no depèn de tu i són els links que enllacen amb la teva web. Les tècniques On-Page representen el 15 40% del teu ranking i les Off-Page un 85 60%.
La millor manera de treballar és creant un contingut original i de qualitat sense fer trampes (l’anomenat i perseguit Black SEO…)
Si Google t’enxampa amb tècniques sospitoses com ara copiar contingut o utilitzar links recíprocs, etc, et penalitzarà no mostrant la teva pàgina i catalogant-la com a SPAM.
Paraules Clau
En el passat dels cercadors online, les paraules clau (paraules especifiques que identifiquen qualsevol sector, hobby o activitat) eren (i són) fonamentals per cercar un document a la xarxa. Com mes paraules claus, mes bona posició aconseguia la web en els resultats de cerca.
Aviat la industria del marketing va aprendre a manipular els resultats en Alta vista, Yahoo! , etc fins que va arribar Google i el panorama va canviar.
La simplicitat de la pàgina cercadora de Google amaga un algoritme matemàtic altament complex que té en compte les paraules clau però amb un pes ponderat, en un determinat context i sempre en la mesura justa.
Vull dir que si omples sense control la teva web de paraules clau és possible que obtinguts pitjor posicionament simplement perquè aquesta tècnica ja no funciona igual. També has de tenir en compte que no totes les paraules claus tenen el mateix pes.
Els grans anunciants d’Internet utilitzen les paraules clau més senzilles perquè disposen de pressupostos milionaris per promoure fortes campanyes SEO/SEM per arribar al gran públic. Si tu utilitzes aquestes paraules, mai tindràs un ranking superior perquè estaràs en competència amb companyies expertes en anunciar-se a Internet, i per tant, entre els grans no tindràs visibilitat.
Existeix una eina gratuïta de Google, Google Adwords Keyword Tool, per esbrinar quines Paraules Claus pots fer servir, la competència que tenen i quin volum mensual de cerques experimenten.
Les paraules clau sumen correctament si les utilitzes bé amb les tècniques d’optimització on-page que t’incloc a continuació
Llistat de Tècniques On-Page
[ordered_list style=”decimal”]
- Incloure una Paraula Clau en el títol de la pàgina i en les meta descripcions (HTML).
- Incloure en la URL del domini una paraula clau.
- Paraules Clau -> Millor utilitzar-les dins de Frases Clau. I en les categories del teu blog.
- Optimització On Page: Fer les URLs curtes i ‘memoritzables’. El tamany (petit) sí que importa.
- Creació de Sitemaps XML per enviar a Google: Crear un arxiu en XML del contingut que vas publicant per facilitar la feina a Google a l’hora d’incloure les teves publicacions. Aquesta tasca es pot realitzar automàticament al publicar mitjançant plugins de WordPress.
[/ordered_list]
Llistat de Tècniques Off-Page
[ordered_list style=”decimal”]
- Nombre de links externs que apunten al nostre contingut (Links entrants) i qualitat dels mateixos.
- Aquests links entrants, determinen el teu Page Rank i va de 0 a 10. Aquest valor és el que utilitza Google per posicionar-te en els resultats.
- El text del link que ens enllaça és important si incorpora una paraula (o frase clau).
- Si el link prové d’algú amb molta autoritat que diu qui ets contribueix a millorar el teu SEO.
[/ordered_list]
Per ordenar-me els conceptes a l’hora d’aprendre, jo utilizo els Mapes Mentals.
[highlight]Descarrega’t lliurement el mapa mental m’he fet per resumir les tècniques SEO i comenta què et sembla i si es pot millorar. [/highlight]
[button link=”https://dl.dropboxusercontent.com/u/804235/SEO%20B%C3%80SIC%20v1.0-practicantsapren.pdf” style=”download”]Descarraga’t Mapa Mental SEO Bàsics[/button]
4. El SEO és Questió de Temps i de Networking
Si construeixes una agenda links, comença per socis o col·laboradors propers que tinguin una activitat lícita i destacable. Presenta’t educadament i genera confiança amb continguts originals de valor per la comunitat que vols atreure. Sols la informació de qualitat i que aporta valor, t’obrirà les portes del Page Rank.
El SEO mai és ràpid. Pot trigar entre 3 i 5 mesos en donar resultats destacables sempre i quan publiquis setmanalment. És un premi a la constància i al saber fer.
Si [highlight]vols atreure visitants, posat el mono d’escriure[/highlight] per difondre el teu millor contingut.
Aprèn SEO mentre practiques i experimentes amb el contingut.
Bona tarda! aixó de tenir vacances i estar rondant per casa fa que el cap no pari! hi estic donant molts tombs amb aixó de crear alguna coseta online i em sembla que quan doni el primer pas, el teu blog m’anirà de fàbula. Parles de coses que, sincerament, no hi havia caigut, i segur que són la clau perque funcioni el negoci dels meus somnis!
una abraçada t’anem seguint.
keepintouch com diria el meu marit 😉
Moltes gràcies per comentar Maria! Tinguis el que tinguis al cap, fes-ho ja. La fase mental pot donar moltes voltes i t’impedeix actuar. El mateix passa quan fas realitat la teva idea i veus que no acaba de ser allò que t’havies imaginat. Per tant, quan abans millor, posa l’ha en pràctica per veure el què funciona i el què no.
La premisa és: equivoca’t ràpid i tornau a provar. un cop i un altre.
Què vagin molt bé les vacances i aquí estaré per qualsevol dubte.
Bon article David, com sempre!
Em queda un dubte, què passa amb els enllaços des de Facebook o Twitter? Ajuden al teu bloc?
La veritat és que hi ha gent que és molt “plasta” posant enllaços al seu bloc en grups oberts, per exemple… serveix de res o és una mala estratègia?
Siau!
Moltes Gràcies Ana!
Tot el que sigui difondre el contingut del teu blog és bo per la popularitat sempre i quan no se n’abusi. En quan al posicionament de Google, si els enllaços els penja algú amb autoritat en el tema sí que ajuda. Si ets tu mateix, ni fu ni fa.
Fer ‘auto-promoció’ perpetua en cada moment és contraproduent i cal trobar un equilibri. Si els enllaços que aportes serveixen per resoldre o complementar un dubte o un aclariment acostumen a ser compartits i això és bo però no se com ho pondera el sr. Google. Hi ha evidències que si utilitzes Google+, el posicionament pot augmentar…
De moment és el poc que he après. jejeje. D’aquí 2 mesos que hauré practicat més et podré informar millor.
No dubtis a comentar!!
Apa siau!