Com Reconèixer Les Bones Idees

Per reconèixer les bones idees, abans, n’has de tenir moltes.

Aquesta dita, tan curta com òbvia, la tenia clara el seu autor, el químic i pacifista Linus Pauling, dues vegades guanyador del premi Nòbel (Química i Pau).

[quote style=”boxed”]If you want to have good ideas you must have many ideas. Most of them will be wrong, and what you have to learn is which ones to throw away. Linus Pauling[/quote]

La Paràlisi de l’Anàlisi

Tenir idees és un acte involuntari. Però tenir-ne moltes, quan tu vols, no és fàcil. Quan les idees arriben, les has de treballar per evitar que es podreixin i alliberar l’espai gris que ocupen, per generar-ne de noves.

Les partícules ‘idea’ són inactives de per se, i si no les forces a caminar cap a fora, es queden flotant còmodament, xuclant-te l’energia mental.

L’única manera que tens d’evitar que es podreixin, és treient-les del món virtual en què viuen. Quan es podreixen, actuen com a elements paràsits fent-nos creure que ja són útils. D’aquesta forma, a l’analitzar-les de forma repetida, ens prenen atenció i recursos, provacant la coneguda paràlisi de l’anàlisi.

Pensar No és Actuar. És el primer pas, però si no continues, no serveix de res.

Per tant, deixa de pensar i treu-les del cap.

Les Idees Possibles Van al Gimnàs

Actuar, vol dir passar a l’acció. Primer, confecciona una llista amb totes les idees possibles que tens donant tombs i fés que suïn la cansalada a ‘toc de pito’.

Concentra’t i captura-les totes (les podrides especialment, que fan pudor…) escrivint-les en un paper. Tranquil@, ningú te les copiarà…

[unordered_list style=”bullet”]

 • Idees estúpides
 • Idees que resolen problemes
 • Idees que et faran mil·lionari
 • Idees que ajuden als altres
 • Idees que creus que són boníssimes
 • Idees que somies
 • Idees que tens a la dutxa
 • Idees boges

[/unordered_list]

El següent pas, és transformar-les en una equació simple per evaluar-les i decidir quines són millors o pitjors.

La Matriu de Valoració de les Idees Possibles

matriu valoració idees

Un cop abocades en filera ordenada, es tracta de valorar cada idea segons els paràmetres que tens a cada columna, assignant a cada paràmetre un valor entre l’1 i el 5, sent l’1 el valor més baix i el 5 el valor més alt.

Els criteris per valorar cada columna són el següents:

[ordered_list style=”upper-alpha”]

 1. Impacte: Aquesta columna evalua quin impacte pot tenir la teva idea en la vida dels possibles ‘usuaris’. Resols algun problema detectat? Omples alguna necessitat? Coneixes gent que pagaria per això?
 2. Esforç: És fàcil de fer? Necessites molta inversió? Quant temps i treball és necessari per fer el que implica la teva idea? Necessites aprendre noves habilitats? Ho pots fer sol/sola? Aquest criteri engloba tots aquestos interrogants i es puntua a l’inrevés. És a dir, l’1 vol dir que requereix un esforç màxim i 5 que requereix un esforç mínim.
 3. Guany: Columna relativa que pondera el possible guany econòmic de la teva idea. Quant podries fer pagar? Creus que la gent pagaria per això? Vols vendre volum o al detall?
 4. Valors: Coincideix aquesta idea amb la teva forma de ser? Representa els teus valors? És quelcom que t’apassiona? És un vell somni? T’agradaria viure fent el que aquesta idea implica?
 5. Diferenciació: Existeixen idees semblants? Com de diferent és la teva idea respecte les altres? Què pots oferir per a què sigui diferent?, etc.

[/ordered_list]

Un cop assignades les puntuacions, suma-les a la columna de la dreta i observa el rànquing obtingut. Aquí tens un exemple de les meves pensades il·lustrades:

Matriu valoració idees exemple

Recorda que amb aquest exercici, es tracta d’aprendre a triar les bones idees, de les dolentes, d’una forma visual. Amb el temps i la pràctica, el mètode millora i t’acostumes a buidar la ment, deixant-la neta i pulida d’interferències.

Ara et toca a tu

Fés el rànquing i juga tu mateix amb la fulla de càlcul que he fet amb Google Docs. Pots utlitzar-la lliurement pels teus interessos…més fàcil impossible. Prometo que no et copiaré cap idea. 🙂

Matriu Valoració d’Idees Amb Google DocsMatriu Google docs

Fés dissabte i neteja els engranatges de la teva màquina de pensar.

Chris Guillebeau ‘100$ Startup’

El que he utilitzat en aquest article, ha estat inspirat llegint el llibre ‘100$ Startup‘, del blogaire emprenedor Chris Guillebeau. Concretament, del capítol que parla de com valorar les idees. Si no l’has llegit, et recomano que ho facis (llibre inclòs a la pestanya de recursos).

100 startup

Chris no parla dels grans emprenedors amb MBAs cercant capital per desenvolupar l’Instagram o el whatsup de torn. Parla dels micro emprenedors, persones que emprenen a petita escala (alguns no tenien previst fer-ho) i que han acabat transformant una passió en el seu mitjà de vida.

El llibre està ple de petites històries i d’exemples encoratjadors. També dóna molts consells pràctics per aplicar als teus projectes, com ara aquesta forma de reconèixer les bones idees.

Sincerament, el llibre és una font d’idees i un xut de bon rotllo que fa pensar. Segons Chris, gràcies a Internet, estem a les portes de la revolució global dels micro emprenedors: “Gent remarcable que fa coses no convencionals per guanyar-se la vida”, tal i com demostra la trobada mundial del moviment que s’ha realitzat a Portland a principis de mes.

Les idees al cap no hi fan res. Per tant, fés la tria i queda’t amb les millors. És el primer pas per fer-les realitat!

5 comentaris a “Com Reconèixer Les Bones Idees”

 1. No coneixia el llibre, li donaré un cop d’ull! M’agrada l’enfocament de “petits emprenedors” 🙂

  És interessant el que comentes, penso que al principi el problema és “objectivar”, creus o vols creure tant en una idea, que fins i tot pots donar valoracions esbiaixades intentant portar la idea al gimnàs. És el teu nen, la teva idea… ja és part de tu, costa criticar-la! Tot és perfecte i promotedor, fins que la crua realitat et fa aterrar…. què en penses?!

  • Doncs penso, que això que expliques, ens passa a tots…en el mòn de les idees, tot és perfecte.

   Per això és tan important, fer-les públiques i començar-les a pulir. Sense aquest contacte amb la realitat, cap idea tira endavant.

   Aterrar i veure que la nostra idea ‘perfecta’ no fa ni fred ni calor a la resta de l’humanitat és la millor medecina per posar-nos a treballar i millorar-la.

   Moltes gràcies per comentar, Ana!!

Deixa un comentari