Què Has de Saber Per Escollir Una Plantilla WordPress

Un Theme WordPress o una plantilla WordPress, és un conjunt d’arxius que determinen quin aspecte o disseny gràfic tindrà el blog wordpress del teu domini.

WordPress, al ser una comunitat de software lliure amb més de 60 milions d’usuaris, disposa d’un repositori de temes gratuïts per donar i per vendre. No te’ls acabaràs pas. Aquí tens la pàgina oficial  de plantilles de WordPress.org per si vols començar a remenar.

Les Plantilles Gratuïtes Poden No Ser La Millor Opció

Que una plantilla sigui gratuïta, no implica que no tingui costos. Aquesta gratuïtat no sempre equival a estalvi. La gran majoria d’aquestes plantilles tenen funcions força limitades i solen ser útils per a projectes  personals o molt concrets. Esbrina si és el que et convé.

En el cas d’utilitzar una plantilla gratuïta, segurament necessitaràs fer canvis i,per tant huaràs, de ‘tocar codi’ amb tot el que això comporta. Un altre handicap de les plantilles gratuïtes, és la possibilitat d’errors greus i de suport limitat davant dels mateixos; per tant, valora si estàs disposat a confiar la seguretat o la imatge del teu lloc wordpress, a treballs de poca qualitat.

Com a alternativa, sempre pots optar per una plantilla Premium o de pagament.

De plantilles de pagament, també n’hi ha a dojo. En aquest article, t’explico quins atributs has de tenir en compte, a l’hora d’escollir una plantilla WordPress PREMIUM per als teus projectes web. Si saps què necessites, és més fàcil escollir.

1. Opcions Per Modificar la Plantilla

Les opcions per modificar una plantilla, apareixen per defecte en  Aparença >> Temes.

Aparença Temes

Si la plantilla és Premium, un cop instal·lada, acostuma a incloure el que s’anomena un Framework  que és un mòdul, dins del menú de WordPress, que et deixa configurar totes les opcions que la plantilla permet. Aquí tens l’exemple de la plantilla Premium que jo utilitzo.

canvas framework

Abans de comprar, assegura’t que la plantilla inclou un mòdul per modificar totes aquelles opcions i funcionalitats importants pel teu projecte. Per molt de pagament que siguin, les plantilles es desenvolupen amb una finalitat; no és el mateix un lloc web d’un restaurant que el d’un escriptor/a. Per tant, la plantilla s’ha d’ajustar a les teves necessitats, no al revés.

2. Especialistes en Plantilles Premium

Tal i com passa en altres camps, els especialistes en plantilles premium són nombrosos i coneguts dins de la comunitat WordPress. Però com no puc parlar per tots ells, per tant, sols et posaré els que jo conec o he utilitzat algun cop. Sense ordre de preferència tenim:

[unordered_list style=”green-dot”]

[/unordered_list]

Amb la llista que t’he passat, ja coneixes molts més desenvolupadors de plantilles WordPress que quan jo vaig començar. A priori, els temes que venen, són de qualitat contrastada,però com ja he avisat, cal trobar aquell que s’ajusta a les teves necessitats.

En qualsevol dels llocs webs de la llista, trobaràs temes ‘free’ i temes ‘premium’ molt bonics i funcionals. Abans d’adquirir els temes, la majoria de venedors et permeten provar-los online en modalitat ‘demo’, per a que et facis una idea de com quedaria el tema i què pots fer.

woothemes demo

3. Complementa el teu contingut

La meva recomanació és escollir un tema més aviat minimalista i poc carregat visualment, que  complementi el teu contingut. Si ets un dissenyador gràfic o un artista visual, entenc que vulguis potenciar l’interfície del teu blog, però sino és aixi, una plantilla que es focalitzi en el contingut, és la millor opció.

[highlight]Com més simplicitat gràfica, més ràpidament carrega la teva pàgina i millor experiència d’usuari obtens.[/highlight]

Aviso que les plantilles de pagament amb molt disseny gràfic, són molt impactants quan les veus totalment acabades en modalitat DEMO, però un cop comprades, estan buides i les has de configurar des de zero. Aquest pas implica una feina important, sobretot en temps. Més d’un cop, m’he trobat que no acaba de quedar mai com a la foto. Tingues-ho en compte a l’hora d’escollir una plantilla altament gràfica.

5. Suport als diferents dispositius i navegadors

A l’Era Post PC, és IMPENSABLE [highlight]NO DISSENYAR el teu blog amb una plantilla que no s’adapti als dispositius mòbils[/highlight]. Un disseny adaptat als mòbils i tauletes s’anomena ‘RESPONSIVE Web Design‘ i aquest tret l’has de tenir en compte, per què cada cop seran més els usuaris que es connectaran a la teva pàgina mitjançant un dispositiu móbil.

Es tracta simplement de posar-ho fàcil. Una plantilla RESPONSIVE, s’encarrega d’adaptar el contingut al dispositiu automàticament amb un ‘disseny líquid’. Personalment, el tema que utilitzo en el blog és responsive, però alguna de les modificacions que he introduït, no. Per tant, tinc feina a fer.

responsive design

A més del disseny adaptat al dispositiu, la plantilla premium ha d’especificar quina compatibilitat té amb els navegadors. D’aquesta forma, t’estalviaràs ‘sorpreses’ quan algú que encara navega amb navegadors antics (ie5, ie7 o netscape) et digui que el teu blog no es veu bé…

browser compatibility

6. Actualitzacions freqüents

Les plantilles també s’han de mantenir, especialment les de pagament. Justament les actualitzacions freqüents d’un tema wordpress, indiquen que darrere hi ha esforços i recursos per mantenir-lo al dia, net i polit d’errors i amb noves funcionalitats. Per tant, si del tema que vols comprar, l’última actualització és de 6 mesos endarrere, diria que no m’inspira confiança. Jo, no el compraria.

upgrades wp

L’arxiu de texte que has de cercar per veure què canvia en cada actualització s’anomena ‘Changelog‘ i és l’històric a on registren els canvis de la plantilla.

Una bona pràctica, és veure si les plantilles que t’interessen passen l’examen de validació del codi del W3C. Un bon codi ajustat als estàndards és fonamental per la seguretat del teu lloc web. Aquesta eina permet auditar el codi de la plantilla i veure si s’ajusta als estàndards de qualitat definits per al llenguatge web.

7. Documentació de configuració

De vegades, quan compres una plantilla, et trobes que la documentació per configurar-la o per modificar-la, és justa. Per això, és important verificar abans quin tipus de documentació t’oferirà el desenvolupador per configurar la plantilla. Si no ho diu explicítament, ningú t’assegura l’existència de la documentació.

documentation wp theme

8. Preparades Per un Món Global: Suport per a diferents idiomes

Les plantilles catalogades com a Multilingual Ready volen dir que estan adaptades a la internacionalització i, per tant, accepten versions en diferents idiomes. Alguns dissenys de plantilles inclouen els fitxers ‘.mo’ i ‘.po’ que permeten traduir els textos que apareixen dins de la plantilla i t’estalviaran maldecaps i hores d’edició dels fitxers PHP.

multilingual-ready

Si bé és possible que no estigui adaptada a tots els idiomes, és interessant que la plantilla sigui compatible amb algun dels plugins traductors de referència que existeixen en el món wordpress, com ara el plugin Multillenguatge WPML.

9. SEO

 La majoria de plantilles premium, estan adaptades als cercadors pel sol fet que intenten oferir el codi quan més depurat millor, utilitzant llenguatge de marques estandaritzades. Tot i això, comprova que realment la plantilla està adaptada a SEO.

10. Preu i Suport als problemes

El preu d’una plantilla premium pot anar dels 30 als 80/90 euros depenen de les funcionalitats que incorpori. Com ja he dit abans, has de tenir en clar que necessites i cercar aquella plantilla que més s’ajusta. Comprar la més cara potser tampoc és la solució. Les plantilles amb moltes opcions necessitem temps i esforços per deixar-les totalment configurades.

Esbrina quin suport t’oferirà el desenvolupador si tens problemes a l’hora de configurar. Normalment, el suport és via forum però també pot ser que sigui via correu.

Tot el que se de les plantilles, a grans trets, ho tens tot concentrat en aquest article. Espero que et serveixi.

Siau.

7 comentaris a “Què Has de Saber Per Escollir Una Plantilla WordPress”

  1. Hola David!

    La veritat és que amb el teu blog estalvies bastant temps 🙂

    La meva experiència amb els themes de wordpress ha estat una mica amb la línia del que comentes. Estic utilitzant Codium Extend, de dues columnes, translation ready i permet personalitzar, tant menus, com capçalera o la imatge de fons. Vaig provar un theme premium, però no me’n vaig sortir… És molt mono en teoria, però és un calvari posar-lo si no ets molt pro (i jo no ho sóc!).

    Així que em quedo amb el gratuït, que per un blog senzillet, n’hi ha més que de sobres i és més fàcil de configurar. Potser algun dia se’m queda curt, però llavors, segurament ja en sabré prou per tornar-me a barallar amb un premium.

    Una abraçada!

    • Si, tens raó Francina. Els temes premium necessiten molt més temps i més coneixemts per configurar-los. Però de vegades, el principal problema, és la falta de documentació o que no acaba de quedar com et diuen.

      Per tant, com molt bé dies, per començar, fes quelcom senzillet per arrancar i amb el temps ja ho canviaràs.

      Qualsevol dubte, aquí estic.

      Moltes gràcies per comentar Francina!

  2. Hola David,
    quan et descarregues una plantilla premium, la pots fer servir per fer les pàgines que vulguis o només serveix per una?

    • Bon dia Gemma!

      Doncs depèn de la llicència de la plantilla que compres. Hi ha temes comercials que només pots utilitzar un cop per un client final. En canvi, n’hi ha d’altres que pots utilitzar tantes vegades com vulguis(o unes quantes), però has de renovar una llicència anual per accedir a les actualitzacions.

      Moltes gràcies pel comentari!

      Espero haver-te ajudat!

      Salut.

Deixa un comentari