La recomanació és que abans d’entrar a viure en un pis, tot estigui a punt! Les obres, pintar i netejar sempre són més fàcils al principi.
Un cop estàs instal·lat, segons la meva experiència personal, el dia a dia desplaça qualsevol ‘retoc’ a la famosa llista del ‘Ja ho faré‘. Oi que s’entén…?
Instal·lar WordPress no és massa comparable amb el que comento, però sí que té certa similitud en deixar correctament les configuracions bàsiques abans de fer res.
Per exemple l’estructura del lloc, un cop plena, pot multiplicar per 10 o per 100, el temps dedicat ha fer qualsevol modificació. Es tracta de fer les coses bé des d’el principi i no haver de tornar-hi. Per tant, abans de començar a crear contingut, cal deixar-ho tot ben configurat la primera vegada.
Després de l’u, ve el dos.
En aquesta primera guia, t’indico quines són les tasques a fer per començar amb WordPress i quins paràmetres generals has de configurar des del minut 1 de l’existència del teu blog.
Per començar amb WordPress
Quant entres per primer cop al tauler d’administració de WordPress, el primer que veus és la zona central anomenada Escriptori. Sota el missatge de benvinguda, pots trobar alguns enllaços per on començar però cap t’explica com configurar les opcions el primer cop.
Les Primeres Tasques a Fer
[ordered_list style=”decimal”]
- Configura totalment l’usuari administrador i els altres usuaris (cas que n’hi hagin)
- Esborra el contingut per defecte i les extensions inútils.
- Configura els Paràmetres Generals.
- Configura els Paràmetres d’Escriptura.
- Configura els Paràmetres de Lectura.
- Configura els Paràmetres de Discussió.
- Configura els Paràmetres de Mèdia.
- Configura els Paràmetres dels Enllaços permanents.
- Configura la Pàgina inicial éstàtica.
- Afegeix les eines d’importació.
[/ordered_list]
1. Configura l’usuari administrador i els altres usuaris
Si ets l’únic usuari del blog, està clar que ets l’administrador/autor del lloc web. “Yo me lo guiso, yo me lo como”, vaja. En canvi, si tens entre mans un Blog WordPress amb més usuaris, com administrador que ets, els hauràs de donar d’alta amb certs privilegis sobre el lloc. Els rols dels usuaris poden ser de 5 tipus.
L’usuari amb un control total del lloc és l’Administrador (té tots els privilegis) i el que en té menys, és el Subscriptor. Entre mig queden l’Editor/Autor/Col·laborador que tenen certs privilegis sobre la part de creació de contingut però no poden canviar paràmetres de configuració, donar d’alta usuaris o modificar el disseny del lloc web.
Afegir un usuari nou
Vés a Usuaris > Afegeix. Omple Nom d’usuari (1), correu (2) i contrasenya (3); ep! Procura que la contrasenya sigui difícil! Afegeix un rol (4) i envia per correu electrònic els detalls per entrar al blog.
Revisa el teu Perfil
En el menú lateral Usuaris > El vostre Perfil, l’administrador pot canviar els colors del taulell WordPress, així com activar i desactivar l’editor visual i la barres d’eines superior.
És aconsellable des del punt de vista de seguretat, escollir un nom públic o Àlies diferent del nom d’usuari que s’utilitza per entrar al WordPress.
2. Esborra i des-instal·la mòduls inútils i contingut per defecte
El primer cop que entres al WordPress, veuràs una entrada exemple anomenada ‘Hola Món’ i un comentari d’un tal Sr WordPress”. Aquest contingut ‘dummy’ ve per defecte amb finalitats educatives. Un cop vist, el pots esborrar.
El comentari, vist en l’escriptori del teu WordPress
El mateix aplica per l’extensió ‘Hola’. En canvi, l’extensió Akismet deixa-la, ja que és força útil per controlar el correu brossa.
Si vols eliminar l’extensió, clica en ‘Suprimeix’
Si elimines extensions, elimina SEMPRE fitxers i dades. No deixis ‘cadàvers’ (extensions desactivades).
3. Configura els Paràmetres generals
Les primeres tasques importants són deixar configurat correctament els paràmetres WordPress. Teòricament és fa només un cop. A la pràctica les vegades que necessitis, sobretot en el contingut que descriu el teu propòsit (amb el temps, va canviant)
En Paràmetres > General introdueix el títol i la teva descripció curta (4 paraules màxim?) del que fas o sobre el que tracta el teu blog. El títol i la descripció curta apareixen al navegador a la pàgina inicial. En la resta de pàgines només apareix el títol del lloc web al final de cada títol de pàgina.
Normalment, l’adreça del lloc web i l’adreça del WordPress HAURIEN DE COINCIDIR per estalviar-te feina però poden no fer-ho. Donat el cas, assegurat que tot es veu correctament.
La resta de paràmetres són de caire administratiu. Compte amb el ‘check’ de Pertinença! Si qualsevol que és registra, és un usuari Administratiu, l’has ben feta! Jo recomano deixar-ho desactivat.
4. Configura els Paràmetres d’escriptura
Les opcions d’escriptura determinen formats i categories per defecte quan afegeixis una entrada nova. Canviar-ho des de l’editor és un moment.
Si vols, es pot publicar per correu electrònic; has de configurar una adreça de correu secreta al servidor.
Premeu això, és una mini-aplicació en Javascript que permet publicar contingut mentre navegues de forma ràpida. S’instal·la arrossegant-la a la barra de favorits del navegador. Captura tant text com vídeo (l’element seleccionat), afegint-hi l’enllaç en una entrada nova
Els format d’entrada WordPress són tipus d’entrades amb una aspecte visual predeterminat. És una manera ràpida d’afegir estil al blog sense passar-te hores dissenyant la interfície. Els formats d’entrada depenen del tema que tinguis instal·lat. Els formats de la imatge de sota, són els que porta el tema Twenty Fourteen. Canviar-ho des de l’editor és un moment.
5. Configura els Paràmetres de Lectura
Les opcions de lectura controlen (depèn del tema també) el tipus de pàgina que vols en la pàgina inicial del blog. Pots escollir entre veure el blog amb les darreres entrades (com aquest) o com una pàgina estàtica. El darrer cas porta més feina. S’ha de crear una pàgina inicial ‘estàtica’ amb un disseny específic, i a més, crear un altra pàgina amb format ‘blog’ per ubicar-hi les entrades. Per últim, cal assignar-ho en aquest paràmetre de configuració.
6. Configura els Paràmetres de Discussió
En aquest mòdul és configuren les opcions que s’aplicaran automàticament en la moderació i control de comentaris. En el cas que (improbable, al principi) que tinguis un volum molt alt de comentaris, és bo deixar-ho correctament per estalviar-nos feia, i sobretot, mantenir a ratlla la nosa constant del correu brossa.
Una opció molt eficaç, és tancar automàticament els comentaris en les entrades al cap de dues setmanes d’haver-se publicat. Fixa’t que jo no la tinc activada. El motiu es que a l’haver un index molt de baix de comentaris, no me suposa cap feina extra deixar-los en obert el temps que calgui. Del correu brossa, ja se n’encarrega Akismet o Disqus
Les llistes negres tampoc les faig servir.
Els Avatars tampoc suposen massa complicació.
7. Configura els Paràmetres dels Mèdia
Aquest paràmetre controla els tres tipus de mides màximes amb que treballarà la teca mediateca. Això vol dir que si afegeixes imatges ‘mida gran’ a l’entrada totes tindran la mida màxima 800 x 600, tal com tinc definit. Aquests valors poden ser desactivats (automàticament) en favor de les opcions del tema que instal·lis o per plugins de reducció del pes de les imatges.
8. Configura els Paràmetres dels Enllaços permanents
Aquest paràmetre és important des del punt de vista del SEO Tècnic (és aquell que puc aplicar directament dins del meu lloc web). És important tenir una estructura dels enllaços CLARA per als cercadors, i per als visitants humans que són els que llegeixen…Aquesta és una recomanació que sembla ser que dóna punts al posicionament al Gran Buscador de Google però també ajuda a tenir organitzats d’una forma neta els enllaços de les entrades, sense duplicar contingut.
9. Configura la pàgina inicial estàtica
La configuració de la pàgina inicial estàtica en els paràmetres de Lectura, també es pot fer des de l’assistent per configurar el tema (Aparença > Personalitza)
D’aquesta forma és possible fer una VISUALITZACIÓ PRÈVIA de com quedarà abans d’aplicar els canvis. Així sabrem de quin mal hem de morir…o no!
10. Afegeix eines d’importació
En el mòdul lateral Eines > Importa pots carregar una eina per importar entrades d’altres plataformes com ara Blogger, Tumblr o altres blogs WordPress.
i fins aquí tot el que necessites saber en aquesta primera guia en quan als paràmetres de configuració. Estigues atent per les properes entrades perquè encara queden alguns temes per enllestir abans de tenir-ho tot a punt.
Moltes gràcies per llegir.
Si tens qualsevol dubte, comenta!