Com Començar amb WordPress (II): Els Plugins bàsics

Després d’ajustar els paràmetres bàsics del WordPress, el següent pas és afegir funcionalitats potents, instal·lant plugins bàsics que assegurin protecció, velocitat i optimització del contingut de forma AUTOMÀTICA. És a dir, un cop instal·lats i configurats, no haver de pensar-hi i poder dedicar el teu temps a altres tasques més creatives.

Llistat de Plugins Bàsics a Instal·lar

[unordered_list style=”green-dot”]

  • Afegir un plugin de protecció i còpies de seguretat: iThemes Security
  • Afegir un plugin per accelerar la càrrega de WordPress: W3 Total Cache
  • Afegir un plugin per optimitzar el contingut (SEO): WordPress SEO by Yoast
  • Afegir un plugin per evitar el comentaris brossa: Akismet
  • Afegir un plugin per optimitzar imatges: EWWW image Optimizer
  • No afegir Jetpack (recomanació)

[/unordered_list]

1. Afegeix un plugin de protecció (i còpies de seguretat): iThemes Security

iTheme Security

WordPress és una plataforma lliure i segura. Tot i això, millorar la seguretat a Internet mai fa destorb. iThemes Security protegeix de forma integral i de cap a peus el teu lloc web per la ‘patilla’ i, si vols, pagant encara més.

Amb aquest plugin també pots automatitzar les còpies de seguretat del teu lloc web, però només deixant la còpia en el servidor.

Instal·lació del plugin: En el menú lateral del tauler, ves a Extensions > Afegeix.  En el caixetí de cerca del navegador d’Extensions, tecleja “iThemes Security”. Un cop trobat, clica en “Instal·la Ara”

instala-plugin-wordpress

Segueix els consells que trobaràs en la Guia sobre seguretat WordPress publicada fa uns mesos en aquest blog.

Preu: Gratis amb versió PRO. Descarrega’l del repositori de WordPress.

Altres alternatives: Worldfence Security, Bulletproof Security

2. Afegeix un plugin per accelerar el rendiment de WordPress: W3 Total Cache

W3 Total Cache Plugin

Una de les principals febleses (i la principal crítica) de WordPress és la seva lentitud.

Al créixer el contingut i augmentar la base de dades, la càrrega de les pàgines s’alenteix. Per mirar de minimitzar-ho, cal instal·lar un plugin optimitzador de la caché, especialment creat per accelerar el rendiment i la velocitat de càrrega de pàgines.

És important la velocitat de càrrega? A la web tot suma o…resta! Donar la millor experiència de lectura als teus visitants és clau per a fomentar la interacció i difusió del teu contingut. Si les pàgines triguen en carregar, l’usuari canvia de pàgina. A més a més, Google posa bona nota a les pàgines ràpides.

Si penses publicar entrades o pàgines amb moltes imatges és IMPRESCINDIBLE instal·lar un plugin que gestioni eficientment la càrrega de les pàgines. W3 Total Cache fa perfectament aquesta feina (quasi) sense configurar i moltes altres coses més. És un plugin integral en quan a l’optimització del rendiment. [highlight]ULL! La configuració AVANÇADA requereix coneixements experts dels paràmetres que es modifiquen[/highlight]

Instal·lació del plugin: En el menú lateral del tauler, ves a Extensions > Afegeix.  En el caixetí de cerca del navegador d’Extensions, tecleja “W3 Total Cache“.Un cop trobat, clica en “Instal·la Ara”

Preu: Gratis amb serveis PRO.

Altres alternatives: WP Super Cache

3. Afegir un plugin per optimitzar el contingut (SEO): WordPress SEO by Yoast

wordpress seo by yoast

Crea contingut interessant és difícil i consumeix molt temps. Si a més a mes, has d’aplicar tots els requeriments per optimitzar-lo per als cercadors de forma manual, no tindries suficient hores al dia per acabar una sola publicació.

Per sort, WordPress SEO by Yoast t’ajuda a tenir un bon SEO sense pensar-hi massa i de forma fàcil. L’únic que hauràs de patir és la seva configuració però un cop feta, no cal tornar-hi a menys que alguna cosa no rutlli com cal. És la solució SEO GRATUÏTA més complerta del món WordPress.

També automatitza, la tasca d’enviar a Google el que vas publicant en forma ‘XML Sitemap’. 

Aquest plugin és un fixe en qualsevol llista de plugins WordPress imprescindibles. En el blog, pots consultar la guia de configuració de WordPress SEO by Yoast del 2013.

Instal·lació del plugin: En el menú lateral del tauler, ves a Extensions > Afegeix.  En el caixetí de cerca del navegador d’Extensions, tecleja “WordPress SEO by Yoast“.Un cop trobat, clica en “Instal·la Ara”

Preu: Gratis amb serveis Prèmium.

Altres alternatives: All In One SEO Pack, SEO Ultimate

4. Afegir un plugin per eliminar els comentaris brossa: Akismet

plugin akismet

Els comentaris brossa poden ser un mal de cap i un lladre de temps bestial. Per no tenir que passar-hi més temps del necessari (1 minut), Akismet filtra de forma silenciosa i eficient. Deix que les ‘màquines’ facin la feina bruta i evita perdre temps en netejar els comentaris brossa del teu lloc web.

Instal·lació del plugin: No cal instal·lar-ho. Ve per defecte amb l’instal·lació de WordPress però sí cal donar-se d’alta per activar-ho

Preu: Gratis amb serveis Prèmium.

Altres alternatives: Disqus

5. Afegir un plugin per optimitzar imatges: EWWW image Optimizer

wordpress ewww image optimizer plugin

Si vols augmentar la velocitat de càrrega de les teves entrades, cal tractar de forma adient les imatges que puges per evitar que el seu pes sigui exessiu. D’això s’encarrega EWWW Image Optimizer, cada vegada que s’afegeix una imatge al blog, amb un impacte moderat en els recursos del servidor.

Instal·lació del plugin: En el menú lateral del tauler, ves a Extensions > Afegeix.  En el caixetí de cerca del navegador d’Extensions, tecleja “EWWW image“. Un cop trobat, clica en “Instal·la Ara”

Preu: Gratis amb versió PRO.

Altres alternativeshttps://wordpress.org/plugins/wp-smushit/

 

Un comentari final…sobre el multi-plugin Jetpack

Jetpack, pack de plugins wordpress

Segurament, ja hauràs sentit a parlar del plugin multi-funció Jetpack. Desenvolupat per la companyia mare de WordPress.com, Automattic, és un producte estrella dins de la comunitat WordPress i una forma d’estendre els serveis de WordPress.com per als usuaris que anem per lliure.

L’anomenat ‘Super plugin’ Jetpack omple el buit obert per les restriccions que Wordpress.com imposa alhora d’instal·lar plugins; D’aquesta forma s’ofereix un plugin que fa de tot i ja està.

Jetpack concentra més de 30 funcionalitats dins seu. Aquest és el motiu de que sigui el plugin més pesant de la galàxia WordPress i que ALENTEIXI el lloc web degut a la concentració de funcions. És possible que el seu funcionament dins del núvol wordpress.com, sigui força eficient però en els llocs web auto-administrats, és una solució mediocre que obté un rendiment (molt) pobre.

Per utilitzar Jetpack, és obligatori tenir un compte a WordPress.com i enllaçar-hi el lloc web.

La idea teòrica és concentrar funcions per estalviar en plugins. A la pràctica, això només és compleix dins de WordPress.com (per imposició) però no en la resta de llocs webs lliures.

Jo m’hi vaig donar d’alta al principi i fa temps que ja no l’utilitzo. El motiu és que vaig acabar duplicant massa funcions amb altres plugins i tot anava super lent…

Jo no el recomano. Però no ho facis perquè jo t’ho digui. Prova’l i extreu les teves conclusions.

I fins aquí tot el que crec necessari explicar en aquesta segona guia en quan als plugins bàsics. Estigues atent/ta per les properes entrades perquè encara queden alguns temes per enllestir abans de tenir-ho tot a punt.

Moltes gràcies per llegir.

Si tens qualsevol dubte, comenta!

Deixa un comentari