Els 7 Millors Plugins Gratuïts WordPress

Publicada: 16/7/2013 – Última revisió: 12/6/2016
 

Començar amb blog propi WordPress al principi no és fàcil. Massa coses a posar en marxa i poc temps per fer-les.

Per sort, tenim mòduls gratuïts (plugins) que ens ajuden un porró a multiplicar els nostres esforços.

Un dels principals avantatges d’utilitzar WordPress, és que permet afegir (i treure) tants plugins com et doni la gana en el teu blog. Els plugins, són mòduls externs que poden millorar i optimitzar les prestacions del teu blog. Tot i això, recomano moderació a l’hora d’instal·lar plugins. Un nombre massa elevat pot tornar més lent el teu blog.

Aquí tens una llista bàsica i simple dels 7 millors plugins gratuïts wordpress, imprescindibles per a qualsevol blog novell.

La majoria de plugins són fàcils de posar en marxa, però he d’admetre que existeixen alguns que requereixen temps i coneixements. Si visites aquest lloc regularment, trobaràs instruccions pràctiques de com fer-ho en català.

1. Akismet: El millor Plugin Anti-Spam

akismet16

La funció d’aquest plugin gratuït, és protegir de qualsevol intent de SPAM els comentaris del teu blog.

Un cop activat, filtra el contingut automàticament per evitar la inclusió de brossa SPAM dins del teu blog. D’aquesta forma, no perds temps esborrant comentaris fraudulents. És possible que, de vegades, s’equivoqui i confongui comentaris reals amb SPAM. Malgrat això, és un dels millors plugins gratuïts filtrant l’indesitjable SPAM.

Per utilitzar-lo, necessites aconseguir una ‘clau API a Akismet.com’ (gratuïta per ús personal) i digues adéu a l’SPAM en un parell de clics.

2. Yoast SEO: El millor SEO gratuït per a WordPress

Si vols optimitzar el teu WordPress per a Google i companyia, aquest és el millor plugin sens dubte. Si no utilitzes eines com aquesta, et serà impossible fer-ho de forma fàcil i eficient. A l’entorn digital, qui automatitza és pell…!  Joost de Valk i la seva empresa Yoast són una referència obligada dins del món SEO per a WordPress i una solució ‘tot-en-un’ per dur el teu blog als millors rànquings de Google.

Yoast SEO és un plugin gratuït i també de pagament i com Ja he parlat d’ell en altres entrades del blog. L’únic inconvenient és que necessites temps i coneixements per utilitzar totes les possibilitats que ofereix. Consulta la meva guia bàsica de configuració Yoast SEO per aprendre a utilitzar-lo com toca.

En un plis plas podràs veure com apareixerà la teva publicació a Google. També analitza si el contingut de les teves pàgines i publicacions s’adapten als requeriments SEO on-page, mitjançant un entenedor sistema de semàfors. Aquesta funcionalitat, permet aprendre quines són les bones pràctiques SEO i com millorar-les.

3. W3 Total Cache: Súper vitamines per accelerar la velocitat del teu blog WordPress

Un altra manera de millorar el teu rànquing a Google, és que el teu blog sigui ràpid i àgil quan algú sol·licita la teva direcció. La funció d’aquest plugin, és accelerar aquesta descàrrega, mantenint en la caché del servidor les pàgines, consultes i objectes.

D’aquesta forma es millora l’experiència de l’usuari, reduint el temps de càrrega de les pàgines.

A més a més, permet integrar les xarxes de distribució de continguts (CDN – Content Delivery Network) més populars del mercat, reduint la latència i la càrrega del teu hosting.

Aquest plugin actua silenciosament i realitza la seva tasca només activar-lo (s’autoconfigura mínimament amb un clic).

Ara bé, si vols que sigui realment efectiu, necessites un coneixement ‘expert’ dels paràmetres que toques. S’ha d’anar en compte si el configures de forma avançada. Si no saps  què toques, no ho facis. T’estalviaràs mal de caps.

4.UpdraftPlus WordPress Backup: El millor plugin de backups

updraft

Tenir un backup a punt i actualitzat és una vida extra en l’entorn digital. No tenir-ho pot ser la ruina si les coses van mal dades. Per tant és condició indispensable tenir un programa, mòdul o aplicació que ens faci backups, regulament i de forma automàtica.

Un dels millors plugins gratuïts per fer backups a wordpress és UpdraftPlus WordPress Backup.

No posis en risc la teva propietat digital i fes el favor d’instal·lar-te aquest plugin gratuït que funciona millor que un rellotge suïs. I deixa’t estar de tasques operativas que per això són els robots.

5. TinyMCE Advance: Funcions avançades per al teu editor

Aquest plugin gratuït permet activar funcions avançades dins del teu editor WordPress. També permet moure, afegir o treure els botons de la barra d’eines i de format.

Si penses que el teu editor WordPress és limitat és que encara no has provat aquest plugin.

6. Contact Form 7

Amb aquest plugin, podràs crear i manegar de forma senzilla i ràpida, qualsevol formulari de contacte. El seu gran avantatge, recau en  el minimalisme i la flexibilitat a l’hora de dissenyar els formularis i, sobretot, en la seva gratuïtat absoluta.

Si creus que val la pena, fés una donació als seus autors. És un plugin traduït al català i funciona perfectament.

7. WordFence: El millor plugin per protegir el teu WordPress

Aquest és el millor plugin ‘tot-en-un’ per fer front, tant a forats de seguretat, com a intents directes d’intrusió o d’injecció de codi maliciós. Combina funcions simples de franc, amb funcionalitats professionals de pagament en un mateix mòdul. D’aquesta forma, et serveix a nivell personal i professional sense canviar de versió. Estaràs tranquil i protegit fàcilment.

iThemes Security també és molt bo i funciona molt bé. Escull-n’he un dels dos. Un consell: Compte amb activar plugins duplicats, es a dir, que fan la mateixa feina. Et pot portar problemes de compatibilitat i fer caure la pàgina.

One More Thing…

Jetpack, El pack de plugins multiús de WordPress.com

Jetpack, pack de plugins wordpress

Aquest és el nom que rep el paquet de plugins que utilitzen els usuaris de WordPress.com i que és una agrupació de funcionalitats que milloren el teu blog, sense necessitat que instal·lis un plugin per a cada cosa.

És una de forma de cobrir les necessitats bàsiques del teu blog, estalviant plugins i activant únicament aquelles funcions que necessites.

Tot i que el plugin és gratuït, cal dir que hi ha alguna funcionalitat, com ara les còpies de seguretat, que no ho són.

Globalment és un bon plugin i considero que les estadístiques de visites són entenedores i intuïtives per algú que comença. La llista de funcions que realitza aquest plugin és força extensa i segur que les utilitzes quasi totes.

Per activar-lo, cal obrir un compte a WordPress.com i el seu ús, no implica cap limitació en el teu blog.

Hi ha molts més plugins per escollir, però arriba un moment en què has de limitar el seu nombre per no afectar la velocitat del teu blog. Futures publicacions recolliran més plugins interessants en altres temàtiques. De moment, aquí tens els més imprescindibles i bàsics segons el meu parer.

Si desactives qualsevol plugin, recomano que l’esborris totalment per no ocupar espai inútil en el teu servidor. També t’aconsello, que els vagis actualitzant quan el sistema t’avisa. D’aquesta forma, es corregeixen errors i possibles forats de seguretat en el teu lloc WordPress.

Si us plau, comenta si aquesta llista ‘d’imprescindibles’ coincideix amb la teva.

5 comentaris a “Els 7 Millors Plugins Gratuïts WordPress”

 1. Hola David!

  1,2 i 4 controlats!

  El que em sembla més interessant dels altres que proposes és el “Contact Form”, al final en un bloc, el que busques és comunicar-te amb el món 🙂

  Vaig llegir en alguna banda que s’havia d’anar molt en compte a baixar històries per wordpress, que no vinguessin directament de wordpress (com themes o plugins), perquè n’hi havia molts que estaven plagats de problemes, i històries que permeten que l’autor es posi al teu bloc. Què et sembla? T’afegeixes a la recomanació?

  Salut!

  • Si, tens raó Roger! El Contact Form també es un bon plugin… N’hi han tants…! Respecte això que dius dels plugins i themes, no vas desencaminat però jo crec que es mes pel codi mal fet que per intencionalitat.
   De totes formes, quan instal·les un plugin o un theme, tens un rànquing d’estels que t’indica l’acceptacio del mòdul i quantes descàrregues té, etc… Jo si no vec massa activitat o mala puntuació no mel descarrego. Mai m’he trobat amb cap problema per això.

   Moltes gràcies per comentar!

Deixa un comentari