Mentalitat Fixa o de Creixement: Escull Com Afrontar Els Reptes de l’Any Nou

El dia 1 de gener, és el tret de sortida dels bons propòsits de cada any. Molts d’ells, reincidents respecte de l’any anterior.

Aprendre quelcom nou, aprimar-se, posar-se en forma o superar una mala època, són bons desitjos que acostumen a gestar-se durant els sopars de cap d’any, però quan arriba la rutina diària, tot es va diluint.

152-bons-proposits

Afrontar canvis, projectes o reptes, implica moltíssima feina i si no es fa amb la mentalitat correcta, ràpidament s’abandonen.

Per tant, actuar d’una manera o d’una altra davant els reptes, depèn del nostre enfocament mental i de les nostres creences sobre el nostre talent i les nostres habilitats.

Creure que podem, ens ajuda a fer l’esforç i a saltar els obstacles; Creure que no podem, ens duu a deixar d’intentar-ho al més mínim entrebanc.

El Poder de Les Creences

Això és el que la Doctora en Psicologia, Carol Dwreck, ha estudiat durant més de 20 anys en nens i adults. La seva recerca científica sobre la mentalitat de l’èxit, estableix dos tipus de mentalitat que marquen les nostres accions/reaccions, segons veiem el món i també la nostra personalitat davant del que considerem èxit i fracàs.

La seva inspiradora conferència TED (una de les que més m’han impactat del 2014), ens ensenya a creure en nosaltres mateixos i en allò que fem.

La mentalitat hi juga un paper clau, tal i com diu la cançó de Jarabe de Palosegún como se mire todo depende’.

mindsets

Hi ha persones que creuen que el seu èxit es deu a qualitats innates i que, per tant, la intel·ligència i la creativitat són fixades i no es poden canviar de cap manera, per més que un s’hi esforci. La seva visió, es correspon amb una mentalitat fixa (Fixed mindset), associada amb comportaments com ara:

  • Evitar qualsevol repte que posi a prova les seves capacitats.
  • No acceptar el fracàs, per por a ser considerats uns impostors.
  • Tenir més desig d’aparentar que d’aprendre.
  • Apreciar l’èxit dels altres com una amenaça.
  • No acceptar la crítica, encara que sigui constructiva.

De l’altra banda, hi ha persones que creuen que el seu èxit es deu a l’esforç i a la pràctica i que, per tant, assumeixen que la intel·ligència i la creativitat són talents que es poden desenvolupar i perfeccionar si es treballen amb persistència. La seva visió del món, es correspon amb una mentalitat de creixement (Growth mindset), associada amb comportaments com ara:

  • Acceptar reptes com a mitjà per créixer.
  • Veure el fracàs com a part de l’aprenentatge i no tenir por a ser considerats uns perdedors.
  • Tenir més desig d’aprendre que d’aparentar.
  • Apreciar l’èxit dels altres com una font d’inspiració i de model a seguir.
  • Acceptar la crítica com una forma de millorar.

El Canvi És Possible Si Creiem (i actuem) Que Podem Millorar

La bona notícia, és que les creences es poden canviar i transformar. La mala notícia, és que no és gens fàcil. El nostre paradigma condiciona la manera que tenim de veure el món, i si no el canviem no som capacós d’actuar diferent.

Calen molts esforços i molta paciència, per superar les tanques mentals que s’aixequen sobre el que podem fer i el que no.

152-yoda-diu2

Aprendre dels fracassos i tornar-ho a intentar un cop i un altre. Aquesta és l’actitud per a una mentalitat de creixement.

CREURE QUE MITJANÇANT L’ESFORÇ PODEM ARRIBAR a desplegar tot el potencial que duem a dins, és el factor determinant en l’equació. Ens obre una escletxa d’esperança i il·lusió.

Dona’t l’oportunitat de canviar i afronta els reptes del 2015 amb una mentalitat de creixement.

Anem-hi anant!

Deixa un comentari