Resum de l’Estat del Món WordPress 2014

La comunitat WordPress, organitza periòdicament, trobades informals anomenades WordCamp.

L’objectiu d’aquestes jornades, és reunir en un mateix espai a qualsevol persona que utilitzi WordPress (blocaires, usuaris, desenvolupadors,etc) per compartir aprenentatges, coneixements i experiències.

Aquests actes es celebren per tot el món, especialment als Estats Units. En el WordCamp San Francisco, Automattic, l’empresa mare de wordpress.com, acostuma a presentar l’informe anual sobre l’Estat del Món (State Of The World) que recull tota classe d’estadístiques i fites sobre WordPress, i el full de ruta per als propers mesos.

El co-creador de WordPress, Matt Mullenweg i co-fundador d’Automattic (les dues “t” vénen del nom Matt) és sempre l’encarregat de fer la presentació de l’informe en la seva Keynote.

La posada en escena és bastant discreta i senzilla; jo diria que una mica d’anar per casa. Res a veure amb les grans presentacions globals d’altres companyies tecnològiques.

En aquesta entrada, et resumeixo algunes dades (i curiositats) del Món WordPress, extretes de la presentació de Matt Mullenweg.

Estat del Món (WordPress) 2014

1# Fita 2014: Més Descàrregues Internacionals Que Mai

Per primer cop, al 2014, les descàrregues no-angleses han superat les descàrregues angleses de wordpress. Aquesta fita, ha estat possible gràcies a la gran feina voluntària de la comunitat WordPress, al traduir a altres idiomes els paquets oficials (en anglès) d’instal·lació.

Amb la imminent estrena de la propera versió 4.1, la gestió dels idiomes es podrà fer més fàcil des del menú de paràmetres.

wp41beta1-idioma-del-lloc

2# Fita 2014: El Software Per Publicar Contingut (CMS) Més Utilitzat del Món

L’ús de WordPress a Internet, ha passat del 19% al 23% al 2014. El 62 % de llocs web no n’utilitzen cap. A molta distància, trobem altres software del mateix tipus, com ara Joomla (2,9%), Drupal (1,9%) i Blogger (1,1%), segons les estadístiques de W3thecs.com.

cms-november-2014

cms-november-2014-2

  3# Fita 2014: Un 25% d’Usuaris Es Guanya la Vida Amb Wordpress*

* (Un 25% dels enquestats o registrats en la comunitat).

Segons les dades dels 33.378 participants de l’enquesta, això equival a unes 7.539 persones, un 15% més que al 2013. L’enquesta no aclareix quins tipus de perfils són els que es guanyen la vida: desenvolupadors, consultors, blocaires, etc.

4# Fita 2014: Un 91% dels Llocs Web Amb WordPress Triga unes 4 Setmanes

cms-november-2014-4

Malgrat la seva facilitat d’ús i de personalització, wordpress té una corba d’aprenentatge a mig termini. Sobretot si l’utilitzes en un servidor propi, on fas el que saps fer.

Per fer-te a mida un lloc web, no hi ha solucions màgiques. Saber php, disseny gràfic i CSS, et facilitarà molt les coses.

WordPress en aquest sentit, té algunes avantatges però per configurar un tema prèmium amb moltes opcions, és imprescindible tenir coneixements i temps. Si no disposes de cap dels dos, aleshores has de contractar algú que et faci la feina.

A wordpress.com et faciliten la vida, encara que de forma limitada.

Si esculls el pla més econòmic (WP Prèmium) de 80€ anuals, pots accedir a eines de disseny per personalitzar els colors i les tipografies del tema prèmium que compris. Aquest pla, també inclou la possibilitat d’editar els estils CSS mitjançant un editor que suporta CSS3.

cms-november-2014-6

5# Fita 2014: Augment fins a 34.000 Plugins i 2.700 Temes WordPress Disponibles.

Durant el 2014, s’han aprovat més de 6400 plugins i quasi 700 temes nous; un 25% i un 36% més respectivament.

El Full de Ruta del 2015

Com ja he dit i repetit, el més immediat abans no acabi l’any, és publicar la versió 4.1, supervisada per John Blackbourn de l’equip VIP.

cms-november-2014-7

En aquesta versió, s’estrenarà el nou tema per defecte del 2015, el Twenty Fifteen que ja pots provar sense instal·lar la beta en aquesta demo. A mi m’agrada força.

cms-november-2014-8

#Slack, la Nova Eina de Comunicació de la Comunitat WordPress

Els Automatticians (nom dels treballadors d’Automattic) i els col·laboradors de wordpress, treballen en remot, distribuïts per tot el món. No fan servir el correu com eina principal.

Les eines ‘oficials’ de comunicació són, el software per micro blogs P2, l’Skype i els xats IRC.

En la WordCamp SF 2014, s’ha anunciat que s’abandonen els xats IRC en favor l’aplicació #Slack, molt més enfocada a la comunicació d’equips en els temps actuals i que qualsevol membre registrat a wordpress.org, pot utilitzar obertament per participar.

cms-november-2014-9

 La Internacionalització de WordPress i el Disseny Responsiu

Internacionalitzar wordpress i adaptar-lo als dispositius mòbils són els objectius prioritaris de cara a l’any vinent.

Millorar les traduccions i adaptar els paquets d’instal·lació a tants idiomes com sigui possible és la millor manera d’assolir la missió de WordPress.

Matt deixa ben clar que la missió principal és democratitzar les publicacions a Internet, fent que siguin accessibles per a tothom, sense importar llenguatge, localització, habilitat, raça, genere, creença o religió.

cms-november-2014-10

Les Transparències de la Keynote ‘State Of The World 2014’

Moltes gràcies per llegir-me.

Deixa un comentari