Divendres TED Talks: Eli Pariser “Compte amb Les Bombolles de Filtres a Internet”

Al 2011, una afirmació de Mark Zuckerberg sobre la importància del Mur de Notícies, va fer que Eli Pariser s’adonés que quelcom no anava bé a Internet, especialment a Facebook.

Ara mateix, un esquirol morint-se davant de casa teva pot ser més rellevant per als teus interessos que no pas gent morint-se a l’Àfrica.

Mark Zuckerberg, Facebook

Posteriorment, Eli P, també va constatar que en el seu Mur havien desaparegut les publicacions dels perfils políticament oposats a les seves idees. Tot i no compartir les seves opinions, li agradava aprendre i comentar sobre altres punts de vista, diferents del seu.

Malgrat això, l’algorisme que controla les actualitzacions havia decidit, de forma automàtica, el que ell podia veure i el què no.

Aquesta idea de la rellevància i la personalització, no sols s’aplica a Facebook; s’ha estès per tot Internet: Google, Yahoo, Amazon, etc. El 80% d’informació que un usuari veu a Internet està filtrat, es a dir, personalitzat mitjançant mecanismes invisibles que tenen en compte els històrics de visites, clics, correus, xats, compres, interessos, opinions, etc.

La informació flueix de forma personalitzada, mostrant-te una Internet a mida en els mitjans sota demanda. Ningú veu el mateix.

Atrapats en la Bombolla de Filtres Invisibles

Eli Pariser alerta en el seu llibre The Filter Bubble: What The Internet Is Hidding From Youque aquesta conseqüència (no intencionada) de la personalització dels gustos, ens atrapa en una Bombolla de Filtres que actua silenciosament i pot ser perillosa per a la Democràcia si no es fa de forma transparent i ètica.

the-filter-bubble-book

En aquesta Bombolla, els usuaris perdem el control de decidir que veure; els autòmats decideixen per nosaltres què mostrar-nos i què amagar-nos, de forma totalment opaca.

eli-pariser-tedcom2
Imatges extretes de la TED TALK d’Eli Pariser

No et perdis aquesta interessantíssima xerrada TED sobre el món digital que tot i ser del 2011, continua plenament vigent malgrat certes modificacions introduïdes al respecte.

[hr]

TED és una organització sense ànim de lucre.

Fa 25 anys que organitza xerrades arreu del món, per divulgar ‘idees que val la pena difondre’ sobre la Tecnologia, l’Entreteniment i el Disseny.

D’aquí les inicials T.E.D.

A més, els vídeos són en versió original (anglès) i subtitulats en 58 idiomes, entre ells, el català. Una forma interessantíssima de millorar el nostre anglès, veient vídeos que val la pena difondre.

[hr]

TED Talks: Eli Pariser “Compte amb Les Bombolles de Filtres a Internet”

En resum, cada divendres a practicant s’aprèn, et presentaré una xerrada del TED Talks que trobo que val la pena conèixer i compartir.

Les seves xerrades estan plenes d’aprenentatges i ens mostren com som de diversos. Ensenyances sobre com ens inspirem, com creem, com aprenem, com ens adaptem, com ens superem…

En definitiva, històries sobre noves maneres de veure el món que ens envolta, cada cop més connectat i, alhora, més complicat. Espero que les gaudeixis i et siguin útils.

La Bombolla de Filtres al 2014

Avui dia quan cerquem a Google, els resultats són diferents segons si estem a dins del compte de Google o quan estem a fora.

En el menú de configuració del compte de Google, hi ha més opcions per configurar els resultats de cerca, com per exemple, si volem escollir veure o no enllaços per adults o incloure l’historial de cerques fetes abans.

internet-cerca-amb-google2

Quan estem dintre del compte de Google, els resultats personalitzats, es a dir, els filtrats segons les nostres preferències, es podem desconnectar/amagar amb el botó de la part superior esquerra que té l’icona de la Terra.

resultats-privats

D’altra banda, la barra d’eines superior també permet canviar els resultats d’allò que cerquem i obtenir-ne de diferents,

internet-cerca-amb-google

A més a més, cal tenir en compte que ara Google pot ometre resultats en qualsevol país de la Comunitat Europea en compliment de la Llei del Dret a l’Oblit. En tot cas, si això passa, ho avisa.

A Can Facebook, el control del Mur és molt limitat…i farragós. Només pots escollir entre les més recents o les més rellevants. Necessita millorar i molt!

facebook-news-feed

Si et sóc sincer, dubto que tot això que t’explico, tingui relació amb les Bombolles de Filtres que deia Eli Pariser al 2011, però crec que al denunciar-ho, ha fet que la gent, les institucions i les companyies siguin coneixedores d’aquest fet i facin esforços (alguns) per avançar en la transparència.

Eli Pariser diu que no hi ha receptes màgiques però et proposa 10 coses que pots fer, si vols.

La Resposta Viral d’Eli Pariser: l’agregador social UpWorthy.com

Com a resposta a la Bombolla de Filtres, Eli Pariser i Peter Koechley, van crear al 2012, el lloc web de notícies virals, Upworthy.com.

La seva missió és afegir més punts de vista i trencar els filtres que amaguen notícies sobre el canvi climàtic, discriminació racial, alliberament sexual, feixisme i altres amenaces globals, amb titulars sensacionalistes que barregen amb notícies virals i vídeos ‘xorres‘ d’Internet (gats, nens, etc…) .

upworthy-things-that-matter-pass

En només dos anys, UpWorthy, ha aconseguit arribar als 50 Milions de visitants únics i fer emprenyar a Mark Z. com una mona, pel fet d’inundar els murs de Facebook amb titulars brossa (clickbait) i trastocar el Sant Algorisme. Com a resposta, Facebook anuncia guerra contra les pràctiques d’UpWorthy i tots els agregadors de notícies virals que imiten els seus titulars.

titulars-upworthy-style
Titulars Upworthy ‘clickbail’ style

Upworthy, busca atenció pels problemes globals i ho fa amb les mateixes armes (clicks) que els grans utilitzen per aplicar la bombolla de filtres.

upworthy-insider

Si aquesta entrada t’ha agradat o t’ha estat útil, [highlight]comparteix-la en les teves xarxes socials[/highlight]. Moltes gràcies per visitar-me i per llegir-me.

[highlight]Si tens quelcom a dir,  si us plau, –>> comenta[/highlight]

Deixa un comentari