Selecció de Plataformes Online per Crear Blogs Fàcilment

Avui dia, la millor eina per conrear la teva identitat digital i la teva reputació online, és disposar d’un blog personalitzat, a més a més, dels perfils socials.

identitat digital

Sigui quina sigui la teva feina o el que facis, en algun moment, algú cercarà la teva identitat a Google.

Projectar tot allò que t’identifica des d’un lloc (web) central que tu controlis, és la clau per donar-te a conèixer correctament a Internet.

Després de tenir una davallada per l’augment imparable de les xarxes socials, el món dels blocs i de les plataformes de publicació personal, tornen amb molta força com a eina perfecta per gestionar la identitat digital, més enllà de l’univers social, massa enfocat en la superfície.

Oblida el currículum del segle passat i vés pensant en enfocar-te digitalment.

Mai ha estat tan fàcil crear blogs

En aquest recull, et faig 5 cèntims de les plataformes que ara mateix considero més importants per crear blocs o llocs webs.

Crear un blog avui és més fàcil que mai.

Les noves plataformes i les que ja existien, fan del disseny i la usabilitat, les claus per captar nous usuaris.

Algunes de les plataformes que et selecciono, són conegudes com a constructors web d’arrossegar i deixar anar (drag and drop website builders).  Treballen amb mòduls definits i muntes la teva web com si fos un Lego virtual.

En qüestió de minuts, qualsevol pot posar en marxa pàgines web sofisticades, sense programar i amb un navegador.

L’únic que s’ha de tenir clar, és quin és l’objectiu del blog per escollir la plataforma adient.

10 Plataformes per Crear Blogs Online

1. Wix.com

http://www.wix.com

wixcom

Plataforma drag and drop builder.

A favor: Permet dissenyar webs i blogs responsius de forma molt fàcil i intuïtiva. Només necessites un navegador. Fixa’t si és fàcil que, segons la companyia, hi ha uns 54 milions de webs creats amb aquesta plataforma.

En contra: Limitació en la personalització de les plantilles. No controles les condicions d’ús.

Té lloc web i ajuda en espanyol.

Permet crear un perfil gratuït, afegint la paraula wix a la direcció del domini i acceptant publicitat al teu lloc web.

2. Tumblr

https://www.tumblr.com

5-tumblr

A mig camí entre xarxa social i el blog, tumblr esdevé la icona del microblogging, amb més 200 milions de blogs. Una gran part dels blogs estan enfocats a la creativitat visual, el disseny o l’art, gràcies a una gran comunitat d’artistes gràfics, dissenyadors i il·lustradors, que experimenten amb les facilitats de la plataforma. La seva senzillesa d’ús, permet crear i personalitzar llocs webs, així com publicar de forma ràpida a l’estil de Twitter.

A favor: Permet crear llocs webs mitjançant plantilles de disseny alternatiu i creatiu.

En contra: Tot i ser una eina molt intuïtiva, la personalització requereix de coneixents d’HTML. L’altre handicap és que pertany a Yahoo des del 2013, fet que ha canviat les condicions d’ús i que vist anteriors precedents, qualsevol dia poden tancar el servei si el veuen poc rendible.

Només en anglès. La documentació d’ajuda però està en espanyol.

Permet inscripció gratuïta, afegint la paraula tumblr a la direcció del domini i acceptant publicitat al teu lloc web.

3. Weebly

http://www.weebly.com/?lang=es

4-weebly

Plataforma drag and drop builder.

A favor: Permet una gran personalització de les plantilles mitjançant un editor visual molt senzill d’utilitzar. També compta amb aplicacions natives en iOS i Android. L’aplicació per iPad s’acaba d’estrenar i sembla que amb molt bones crítiques.

En contra: No té editor d’HTML, ni extensió per bloquejar el correu brossa, element important si tens un blog.

Té versió en espanyol. El suport i l’ajuda també.

Permet el registre gratuït, afegint la paraula weebly a la direcció del domini i acceptant publicitat al teu lloc web.

4. Ghost

Ghost.org

A favor: Solució de codi obert. Permet instal·lar el software en un servidor propi, sense cap cost.

2-ghost

En contra: Tot i disposar d’editor visual, necessites forts coneixements d’HTML per a configurar les plantilles. Encara està una mica verda.

Només en anglès.

Versió gratuïta només disponible amb servidor propi.

Versió PRO a partir de 10$/mes. Hosting amb CDN global i Seguretat inclosa.

5. Medium

Medium.com

7-medium

Plataforma de blogs que funciona com una xarxa social, centrada en la creació d’articles llargs i enfocada a la gent que els llegeix.

Disseny minimalista amb estètica zen per fer que el contingut es llegeixi de forma tranquil·la i agradable. Sistema de llistes i recomanacions molt innovador.

A favor: Si el que t’agrada és escriure o llegir, sense cap més artifici i de forma còmoda, no dubtis a provar-la.

En contra: Oblida’t de personalitzar plantilles, domini, etc. El model de Medium és tancat i només dóna llibertat a l’hora d’escriure. Tot i això, consulta les condicions d’ús.

Només té aplicació per iOS (iPhone)

Té contingut publicat en espanyol i en altres idiomes, però en català no n’he trobat.

Gratuïta.

6. WordPress

El programari lliure més utilitzat de totes les plataformes per bloguejar, tant des del punt de vista personal com professional. Si em llegeixes habitualment, ja sabràs que difonc àmpliament el seu ús en modalitat oberta, per construir casa teva a Internet.

https://wordpress.com

tualer wordpresscom

https://wordpress.org

tauler wordpressorg

A favor: Si no et vols complicar-te, ni preocupar-te tècnicament, WordPress.com és genial. Subscriure’t i registrar un domini al mateix temps, és súper senzill i ràpid. Afegir-hi complements des de la botiga integrada, també és facilíssim.

En contra: A canvi d’aquesta facilitat d’ús, WordPress.com té moltes limitacions si el compares amb la seva versió lliure. La versió amb comerç electrònic té molt poca llibertat.

WordPress.com té versió en espanyol i també parcialment en català.

WordPress.com permet una subscripció gratuïta, afegint la paraula wordpress al domini i publicitat en el lloc web que creis.

WordPress.org està traduït a més de 60 idiomes, entre ells el català. També el pots instal·lar en el teu ordinador.

7. Blogger

Blogger.com

Servei de blogs de Google. La competència directa de WordPress.com.

tauler blogger

A favor: Ampli ventall de plantilles. És molt fàcil de posar en marxa i començar a publicar. Integració amb Google+ i amb altres productes de la companyia, com Analytics, Google drive, Adwords, etc.

En contra: Aparentment, plantilles un xic desfasades. No integra la compra de dominis. Depens totalment de les normes que Google t’imposi. Tampoc té cap funcionalitat per protegir-te del correu brossa.

Versió en català i espanyol (Compte a Google).

Versió gratuïta, afegint la paraula blogspot.com.es al domini. 

8. Squarespaces

Squarespaces.com

1-squarespace

Plataforma drag and drop builder.

Servei de blogs de pagament amb eines visuals per personalitzar plantilles de disseny professional, de forma fàcil. Aquesta característica, l’ha fet créixer i s’ha fet molt popular als Estats Units.

A favor: Possibilitat de comerç electrònic en la modalitat més bàsica (8$/mes) – limitat només a un producte i a donacions –

En contra: No existeix l’opció gratuïta, però ofereix 14 dies de prova, sense targeta de crèdit. No permet configurar direccions de correu.

Versió només en anglès.

9. Jimdo

http://es.jimdo.com

6-jimdo

Plataforma drag and drop builder.

A favor: Plataforma de fàcil ús orientada a crear botigues online, fins i tot en la modalitat gratuïta (limitada a 5 productes).

En contra: Publicitat visible en la versió gratuïta i plantilles professionals limitades.

Té versió i suport en espanyol.

Permet registre gratuït, afegint la paraula jimdo al domini.

10. Altres plataformes…

Hem deixo per comentar altres plataformes com Magento, Joomla!, Bootstrap, etc perquè considero que són molt més exigents tècnicament i els hi tinc reservades entrades més específiques més endavant.

Conclusió

Totes aquestes recomanacions, només et seran útils si tens en compte les teves necessitats i què vols fer.

A priori l’opció perfecta no existeix, però segur que hi ha alguna que s’apropa al teu tarannà.

Encara que només vulguis crear un blog personal, sense cap objectiu, et recomano fer-ho amb WordPress.com o amb Blogger, si ets més de Google, per la seva facilitat, seguretat, flexibilitat i potència.

Si decideixes treballar amb wordpress.com, sempre tindràs la possibilitat de migrar tot el teu contingut a un servidor propi, funcionant amb el mateix software i sense pagar cap llicència, ja que és de codi lliure.

Fins i tot, el podràs instal·lar al teu ordinador i no et caldrà tornar a aprendre el seu funcionament (crear pàgines, afegir vídeos, imatges, canviar de plantilla, publicar, etc).

Cap plataforma de les seleccionades, excepte Ghost, ofereix la possibilitat de wordpress, d’utilitzar el mateix software amb llicència gratuïta.

Si només vols publicar articles llargs i llegir, Medium ofereix un servei impecable de blogs minimalistes, centrats en el contingut i les idees.

Si tens una feina creativa, ets dissenyador o artista, tumblr és la teva plataforma, però ofereix poques opcions de comerç electrònic (mitjançant Shopify).

Les plataformes amb constructors web són una bona opció si no saps programar, però de vegades el resultat és massa ‘prefabricat’.

La decisió és teva. Aprofita la tecnologia i començar a gestionar la teva identitat digital de forma seriosa.

Per plataformes i possibilitats no serà.

Moltes gràcies per llegir-me.

Deixa un comentari