Què és WordPress?

WordPress és un software lliure que permet crear ràpidament fantàstics blogs o llocs webs de tota classe i manera, adaptats a qualsevol dispositiu, fixe o mòbil.

wordpress-logo-stacked-rgb

WordPress es el sistema de gestió de continguts (CMS), que s’utilitza més a Internet (aprox. 23% de llocs webs) per a crear i gestionar pàgines web tant de llocs grans com de petits. Blogger tan sols assoleix un 1.1%

23-run-wordpress
Font: W3techs.com

En l’edat de les xarxes socials propietàries, WordPress és la plataforma personal per crear i distribuir els teus continguts originals sense intermediaris i de forma segura.

Una Breu Introducció

Va ser creat per Mike Little i Matt Mullenweg al 2003, aprofitant un projecte de codi lliure abandonat pel seu creador anomenat Cafelog.

Matt va anunciar el 24/1/2003 al seu blog la intenció de començar un nou projecte…encara sense nom.

Avui dia, i gràcies a la seva facilitat d’ús i versatilitat, aquell projecte incert compta amb més de 80 milions de llocs web a Internet, sent, de llarg, el software per bloguejar més estès a Internet.

Estadistiques-WordPress-practicantsaprencom

La bona notícia, és que al ser codi obert, vol dir que és [highlight]G.R.A.T.I.S.[/highlight]

wordpress4.0-ara2-tot-anat-be

Què és WordPress.org?

WordPress.org, és on resideix la comunitat central, on es desenvolupa i es publica el codi obert de WordPress.

wordpress-org-cms

A WordPress.org, hi trobaràs els paquets bàsics, documentació, suport als dubtes i solucions als problemes que puguin aparèixer per part d’una comunitat global que no para de créixer.

També pots inscriure’t i contribuir per a fer més gran la comunitat.

Per tant, qualsevol persona amb uns mínims coneixements pot descarregar-se el software bàsic sense registre, i utilitzar-lo sense demanar permís.

Aquest software [highlight]només funciona instal·lat en un servidor[/highlight] i, per tant, necessites un allotjament (que contractes apart) que et permeti treballar amb WordPress.

També el pots instal·lar en el teu ordinador, però necessites emular un entorn de servidor per a funcionar.

Què és WordPress.com?

Doncs és l’altra cara de la moneda. WordPress.com, és la part comercial de WordPress que gestiona l’empresa Automattic creada per Matt Mullenweg amb l’objectiu d’assegurar que WordPress continuï sent lliure.

Resumidament, WordPress,com és un servei de Hosting que utilitza el mateix software (una mica modificat) per bloguejar que et pots baixar de WordPress.org.

Des d’aquesta plataforma, pots crear gratuïtament el teu blog (previ registre) sense patir per la instal·lació, només amb un navegador. A canvi de la gratuïtat, tens que personalitzar la teva direcció, compartir el teu espai amb la publicitat i acceptar les limitacions d’ús i servei que t’imposa la versió gratuïta.

WordPress.com en català

Quin dels dos em convé?

wordpress.org vs wordpress.com

Doncs depèn del que vulguis fer. Llegeix la comparativa wordpress.

La meva elecció personal és: WordPress.org

versio wordpress 40-2-2

Els motius són:

  1. Llibertat i control total sobre el que publico.
  2. Flexible.
  3. Segur i fiable.
  4. Adaptat a Google.
  5. Modular.
  6. Documentació i Comunitat d’usuaris.

I tu, quin prefereixes, WordPress.org o WordPress.com?

photo credit: Peregrino Will Reign via photopin cc