Lynda.com, 20 anys després

Un dels meus primers llibres sobre disseny web que vaig tenir, va ser designing web graphics.3 de la Lynda Weinman.

Llibre lynda weinman

No me’n recordo massa bé, però crec que el vaig comprar a finals de l’any 1999, per aprendre pel meu compte, a dissenyar gràfics per la web. Era un llibre de més de 400 pàgines a tot color i que, comparat amb els d’avui, pesa moltíssim (1,5kg…).

Llibre lynda weinman
Lynda Weinman

Sens dubte, la qualitat de la impressió hi té a veure. Jo l’havia arribat a consultar força, ja que està ple de guies i d’exemples pràctics d’algú que sabia realment de què parlava. Una professora d’animació multimèdia, a la qual li apassionava ensenyar l’ús del Photoshop, aplicat al disseny de gràfics per a la web, on tot estava per fer.

Jo sóc d’aquells que quan un llibre és bo, el guardo tota la vida com un tresor.

Lynda Weinman era, en aquell temps, una professora de disseny gràfic, especialitzada en Photoshop i After Effects que ensenyava a diverses universitats americanes de prestigi.

By Douglas Kirkland [Attribution], via Wikimedia Commons
By Douglas Kirkland [Attribution], via Wikimedia Commons

Al 1995, ella i el seu marit van crear la web lynda.com, un hub digital amb l’objectiu d’experimentar i difondre el disseny web entre el seus alumnes.

lynda-com pàgina original 1995
lynda.com pàgina original del 1995

Fruit del que va aprendre amb l’experiència i de la passió per la seva idea, va publicar designing web graphics, un dels primers llibres del món sobre disseny web, que ben aviat va ser un èxit supervendes. Més tard, van arribar més llibres de la mateixa temàtica i molts més supervendes en un nínxol que ella va saber veure i aprofitar. El que jo tinc és el 5è llibre de la sèrie.

Amb el temps, lynda.com es va transformar en un lloc web comercial des d’on venia tots els seus llibres i, més endavant, un mitjà per apuntar-te a les seves classes privades que també va començar a vendre en vídeos gravats amb cintes VHS.

lloc web lynda.com al 1998
lynda.com al 1998

20 Anys després, Linkedin compra lynda.com

Fa uns dies, s’ha fet pública la notícia que ha propiciat aquesta entrada: L’acord de compra per part de Linkedin de l’empresa de formació online, lynda.com.

lynda diu si
Anunci de l’acord

La xarxa social Linkedin, ha pagat per la plataforma d’e-learning de més èxit d’Internet, uns 1.500 milions de dòlars, la compra més quantiosa de la seva curta història. Una adquisició molt complementària per a Linkedin, que aposta per la formació online, tan necessàriament contínua en el món tecnològic.

20 anys després, lynda.com té 4 milions d’alumnes que paguen, fet que confirma l’èxit aclaparador d’una plataforma que va néixer quan encara no existien google, ni facebook.

visitants de lynda
Visitants de lynda.com d’aquest Març 2015

Com la mateixa Lynda Weinman reconeixia en una llarga entrevista que no té pèrdua, ella ja feia formació online abans que la formació online existís com a tal. És l’avantatge que tenen aquells que s’avancen al seu temps i obren camí.

Lynda.com al 2015
lynda.com al 2015

Un Model de Negoci a Llarg Termini

M’agrada pensar que en un moment de la meva vida, jo vaig contribuir sense saber-ho, a que la seva idea experimental tingués èxit. Ja li reclamaré el meu trosset a Linkedin… 🙂 Ahaha!

En gairebé dues dècades, el petit negoci que la Lynda i el seu marit van fundar, s’ha anat transformant en un pròsper negoci d’e-learning que funciona mitjançant subscripció mensual o anual. El preu varia entre els 20 i 30 euros al mes. Els continguts són tots en anglès. El pagament dóna accés íntegre a més de 2.000 cursos i 100.000 vídeo-lliçons de molta qualitat, sobre formació tecnològica de negocis, software, programació i disseny.

preus lynda15

A diferència dels MOOCs, lynda.com no ofereix cursos gratuïts, tot i que tenen promocions especials per entitats sense ànim de lucre. Els continguts són tots en anglès i la majoria estan subtitulats. Per a mi, és una manera molt útil d’aprendre dues coses al mateix temps: l’idioma i la matèria. El mateix enfoc pràctic que aplicaven als llibres, l’han aplicat a la seva oferta online. Els cursos prioritzen l’aprenentatge pràctic real, més que la titulació ‘decorativa’.

En el món digital, tens el know-how o no el tens.

Segons el meu parer, la clau de tot plegat, ha estat conèixer a la perfecció les necessitats del públic a qui van dirigits els seus cursos. Un altre tret diferencial és que sempre han volgut créixer sense presses per fer-se rics. Per això, la seva filosofia ha estat crear els cursos amb mitjans propis, com si fos el primer dia. A poc a poc i amb bona lletra. L’objectiu era ensenyar bé i oferir el millor producte.

Aquesta és la lliçó que ens queda dels pioners de l’aprenentatge online que amb humilitat i constància han sabut treballar a llarg termini, per oferir el que millor sabien fer.

Desitjo que el que ha funcionat bé fins ara, continuï funcionant igual de bé o millor. Si pot ser per 20 anys més.

Moltes gràcies per llegir-me.

Deixa un comentari