Facebook compra 450 milions de números a WhatsApp per una milionada

La compra de WhatsApp per part de facebook, per 19K$, encara porta cua. Desembutxacar aquesta milionada, suposa pagar uns 42$ per cada usuari de WhatsApp. Aquesta operació, continua generant, una setmana després, una barreja d’incredulitat/estupor/eufòria/mala baba, en el món tecno-empresarial. La notícia va esclatar just a l’inici del Mobile WC de Barcelona, i la seva ona encara s’expandeix per tota classe de blogs i publicacions, com si del ‘big bang’ es tractés.

Segurament, en sentirem a parlar molt més i ja veurem què en surt de tot plegat.

A mi, m’ha servit d’excusa per engegar novament la màquinaria del blog. Després d’una aturada, torno per comentar allò que em sembli. Aquesta és la meva anàlisi de la notícia de l’any (de moment) a la ‘Champions League’ d’internet.

1. Els Motius de Facebook

Tot i l’augment d’usuaris actius a facebook, al 2013, fins arribar als 1200 milions (aprox), les dades també mostren una pèrdua progressiva entre el públic jove nord-americà. La pregunta clara és: on va a parar aquest públic? Amb què es connecta? Doncs, amb les aplicacions mòbils de missatgeria instantània com SnapChat, Line, etc.

Infographic: Millions of Teens Have Abandoned Facebook since 2011 | Statista
Gràfica de Statista

Les noves generacions (no oblidem que vénen amb un mòbil sota el braç), compten amb alternatives molt més àgils per comunicar-se amb la tribu. Personalment, crec que el Messenger és força limitat i confús. Jo sols l’utilizo com alternativa quan no tinc el mòbil de la persona amb qui vull contactar (i només si la tinc com a contacte de facebook).

Per tant, la pèrdua de vitalitat de facebook en la comunicació instantània, més un suposat interès per part de Google, poden haver estat els motius de facebook per llençar la casa per la finestra.

Aquesta golafreria pels missatges curts i les startups d’aplicacions mòbils, no és nova a Can facebook. Fa uns mesos, SnapChat, va rebutjar una oferta de compra per part de Facebook d’uns 3000$…que també són diners.

snapchat

No és estrany, veient les dades d’utilització d’aquesta aplicació de missatgeria instantània que arrasa entre els ‘teenegers’ nord-americans.

Chart of the day Snapchat

Un altre motiu clau (i ben sucós), és tenir accés als números de 450 milions de mòbils a nivell mundial, que pertanyen a WhatsApp i que es creuaran amb la informació dels perfils de facebook, dibuixant un gran mapa d’interaccions socials mitjançant el mòbil. Si facebook no tenia el teu mòbil, possiblement ara ja el té (o no).

Infographic: Here's What Facebook Gets for $19 Billion | Statista

Crèdits de Statista

Els usuaris de WhatsApp, són molts i tenen els dits en forma. Segons facebook, es genera una mitjana mensual de més de 1000 missatges per usuari actiu. Per complir la mitjana, hauria d’estar enviant 33 missatges al dia/nit, fet que ni de bon tros assoleixo. Segurament, algun ‘enganxat -da’ està suplint la meva carència missatgera.

"Infographic:

Un altra infografia de Statista

Si aquestes estadístiques són certes, un ús degudament canalitzat (i respectat?) podria generar molta informació útil dins de l’àmbit mòbil, susceptible de ser venuda a tercers que la paguin. Per tant, la teva activitat a WhatsApp és un pastisset dolç, farcit de dades, preparat per a ser cuinat, trossejat, tastat i venut…si tu ho acceptes, clar.

Posats a imaginar, diria que WhatsApp s’integra dins de l’ecosistema facebook a ‘lo instagram’. És a dir, hi sóc, però no hi sóc. És una possibilitat, ja es veurà què passa.

2. Els Motius de WhatsApp

Amb aquesta operació, de moment, superarà els problemes d’esgotament que el seu model de negoci, basat en el pagament, estava tenint. Cal tenir en compte que el model de negoci de WhatsApp, no està basat en la venda de dades dels usuaris, i, per tant, optava per cobrar-los directament un cop i prou. El seu blog, encara ho deixa ben clar.

WhatsApp no venen anuncis

Però amb les constants actualitzacions de les plataformes mòbils i el creixement dels usuaris, WhatsApp, s’ha vist en la necessitat de canviar el pagament únic i per sempre, a un pagament anual recurrent, base dels models de negoci SAAS, per garantir la viabilitat del seu model.

Ara falta veure, si la combinació dels dos models (el de pagament i el de seguiment) serà com diuen els protagonistes “sense tocar res” i “sense integrar-se a facebook”, per a ser beneficiosa per a totes dues parts. Pots llegir l’entrevista de Jan Koum, a la Vanguardia.

Jan_Koum No_nos_integraremos_en_Facebook

3. Què diuen els entesos

Com deia al principi, l’acollida no ha estat generalment bona, tot i que hi ha hagut excepcions. És la compra més gran feta mai en operacions d’aquest calibre. L’anormal magnitud del que s’ha pagat, una startup amb 450 milions d’usuaris que es poden donar de baixa en qualsevol moment, ha trencat esquemes sobretot a l’hora de detallar com es retornarà la inversió.

Infographic: WhatsApp Deal Dwarfs Other High-Profile Tech Acquisitions | Statista
Rànquing de compres tecnològiques a Internet by Statista.

Una gran majoria d’experts, veuen l’operació desorbitada i consideren que pagar 16000$ (amb accions 19000$) per WhatsApp, és tirar-se a la piscina mig buida. Aquí tens, l’opinió del conegut blogaire i expert en Internet, Enrique Dans, @edans, un cop feta pública la notícia. En un dels seus articles, també deixa clar la ficada de pota de facebook.

tweets_edans_whatsapp

La borsa, en un primer moment, tampoc veia amb bons ulls l’operació…ja que WhatsApp és poc popular als Estats Units. Més tard, les baixades es van suavitzar, gràcies a les trucades d’emergència que es van fer als inversors, part del Marc Z. i Jan Koum, però els dubtes sobre l’acord no s’han acabat d’esvair del tot.

Facebook_Stock_cau

I altres reaccions més queixoses (i habituals) com les del president de Telefónica, César Alierta, denunciant un tracte de favor i insinuant una ‘taxa whatsApp’ (al 2010, volia aplicar una taxa Google) o com diu el CEO de Yoigo que les aplicacions haurien de pagar un canon per utilitzar la seva xarxa.

entrevista a Xakata-CEO-de-Yoigo
imatge extreta de l’entrevista de genbeta

Pots llegir la seva entrevista (click a la imatge), on afirma que no pot ser que ‘la glòria’ se l’emportin els altres, pagant ells. Jo penso que els operadors, ja cobren sobradament pel servei que ens donen. Van tenir la seva oportunitat amb els sms i la van deixar escapar. Ells solets van escanyar la gallina. Ara, la gent pot escollir. Si una part dels beneficis d’aquells anys, els haguessin invertit en innovar els sms, potser ara la situació seria diferent.

4. Conclusió: I els usuaris què hem de fer?

Una operació que afecta a 450milions de persones, no és cap ximpleria. Cadascú hauria d’escollir si vol formar-hi part, pel que suposa a nivell de privacitat.

Donar-se de baixa del WhatsApp és… fàcil, des del punt de vista tècnic. En un minut, ho tens llest. Hi ha opcions molt més segures i que funcionen en tots els dispositius, tinguin SIM o no, com Telegram.

Però és molt difícil pel que IMPLICA a nivell social. Si et dones de baixa, segurament comportarà perdre el contacte diari del teu cercle més proper, i, malauradament, no el trobaràs íntegre en altres aplicacions semblants com Line, Telegram o Viber, per dir-ne algunes.

Per tant, valora què et suposa ara estar a WhatsApp i decideix què vols fer amb les teves dades.

Avui dia, el mòbil és la nostra primera eina per relacionar-nos, per treballar i, per gairebé tot el que ens envolta. Donar el teu número, és com donar les claus d’entrada al teu món, i això ho sap qualsevol amb un mínim de coneixement sobre Internet. I més encara, si aquest mateix mòbil, també l’utilitzes per autenticar-te a facebook, twitter, google, etc.

La dita aquella que diu “no posis a Internet el que no vols que se sàpiga” cada dia és més difícil de complir, perquè el que ens connecta, també ens delata.

Jo, m’he donat de baixa i m’he passat a Telegram. M’agrada diversificar.

[box type=”note” style=”rounded”]Aquest post no va a missa. Amb això vull dir-te, que no el prenguis al peu de lletra, ja que no sóc cap expert en analitzar compres d’aquesta envergadura. Simplement, exposo la meva visió dels fets des del meu racó digital.[/box]

Comenta’l o passa’l si t’ha agradat.

Deixa un comentari