El Sorprenent Factor Que Determina l’Èxit (o el Fracàs) de les Startups

Bill Gross, fundador de la incubadora d’invents, idees i negocis, Idealab, sap de què parla quan parla de Startups. N’ha creat més de 100.

Però què és una startup?

Tècnicament:

És una micro-empresa (segons la normativa americana) emergent, preferentment vinculada a les noves tecnologies, que es troba en fase de desenvolupament d’un producte, cercant el nínxol que la faci créixer. El terme ve de l’època de la bombolla tecnològica d’Internet, quan es van crear a Silicon Valley milers d’empreses punt-com.

Bill Gross, Emprenedor En Sèrie

Bill Gross porta l’emprenedoria a la sang. De la seva incubadora han sortit més de 125 start-ups nord-americanes com Picasa, Commission Junction, Tickets.com, GoTo, etc i ha participat en més de 40 operacions de sortida a borsa d’aquestes companyies quan s’han fet grans. La majoria d’aquestes companyies han estat grans fracassos i només una petita part, èxits.

ted_bill_gross6

L’afirmació que les idees són claus per crear un negoci ,no és precisament el que Bill demostra en aquesta popular xerrada TED.

És clar que les idees tenen un pes, però no són tan essencials com tothom es pensa.

ted_bill_gross55
Adaptar la idea a la realitat, forma part de l’execució

Bill, va comparar les dades de 200 start-ups per veure quins factors i patrons influïen més en el seu èxit. Aquest estudi no és representatiu ni concloent, sinó una manera d’extreure aprenentatges dels seus fracassos.

ted_bill_gross2
Bill Gross, Quins factors  influeixen més en l’èxit de les companyies noves

Start-ups: Risc assegurat

No s’ha d’oblidar que, avui dia, la taxa d’èxit de les start-ups als Estats Units ronda el 15%-20%, (Forbes parla de només un 10%).

Triomfar amb una start-up és extremadament difícil i singular. El primer que s’ha de superar és com generar ingressos, període conegut com la “Vall de La Mort“, que és on els inversors privats arrisquen.

startup_financing_cycle
“Startup financing cycle” by Kmuehmel – Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

De cada 100 start-ups, depenent del sector, els tres primers anys només sobreviuen de mitjana unes 15 empreses. Tant l’èxit com el fracàs, constitueixen una combinació de diferents factors. La consultora CB insights ha ponderat els 20 motius de més pes que fan fracassar una startup.

top-20-startups-fail-cb
20 Raons de pes del fracàs de les Start-ups

 Els 5 Factors que Més Contribueixen a l’Èxit d’una Start-up

ted_bill_gross7
Els 5 Factors Essencials per l’èxit d’una Start-up

Segons l’anàlisi de Bill Gross, aquests 5 factors, ordenats de més a menys importància, són:

  1. Timing: Es refereix al moment en què es llença al mercat la idea.
  2. L’Equip/Execució: L’equip de treball que hi ha al darrera i que adapta la idea a les necessitats reals del mercat.
  3. La Idea: Fa referència a la proposta de valor. Quina diferència la fa única? Quin problema resol?
  4. El Model de negoci: Quan es comença no es té cap model. Tot són suposicions teòriques. És quan es creix, que es fa necessari identificar totes les parts per tal de construir un model.
  5. El Finançament: El finançament no és determinant. Grans inversions no són garantia d’èxit a llarg termini, sobretot si la resta no acompanya.

ted_bill_gross10

El sorprenent factor que més influeix, és el moment en què la idea arriba al mercat. L’anomenada finestra d’oportunitat. De vegades, oberta massa d’hora o massa tard, però al final el valor que aporti al públic al qual va dirigida, validarà o no la proposta.

Un exemple clar: AirBnb va rebre molt poc finançament privat al principi, perquè els inversors creien que “ningú deixaria entrar a casa seva un desconegut”. El temps ha demostrat el contrari. La crisi ha fet créixer Airbnb per les necessitats de la gent d’aconseguir ingressos extra. La seva proposta aporta valor en els temps actuals.

Els millors 6 minuts de conferència TED del 2015:

“Bill Gross – The Single Biggest Reason Why Startups Succeed” (subtitulada en anglès)

Deixa un comentari