Vols optimitzar la teva pàgina d’inici per treure-li el màxim profit?
Saps què has de tenir en compte per redissenyar-la, retenir al visitant i aconseguir accions?
El meu lloc web és un bon exemple de pàgina d’inici mal dissenyada i, per tant, vull posar-hi remei.
En aquesta entrada, he resumit la recerca que he fet per aprendre a redissenyar-la i així podràs descobrir quins elements hauries de tenir presents per optimitzar de forma eficaç la teva pàgina d’inici.
La Pàgina d’Inici, Una De Les Més Visitades
La pàgina d’inici, és la més important d’un lloc web i és una de les pàgines que més es veu. És obvi que el visitant no sempre accedeix a la pàgina d’inici directament, però és ben segur que una de les seves primeres accions serà anar-hi. Això es deu a l’efecte aparador. La pàgina d’inici resumeix com cap la visió del lloc web i amb una mirada ràpida, ens en farem una idea general.
Recomanacions per Tenir Una Pàgina d’Inici Perfecta
De forma resumida, una pàgina d’inici perfecta hauria de seguir les següents recomanacions:
- Definir la finalitat del teu lloc web.
- Explicar què fas i quins beneficis ofereixes sintetitzats en una frase.
- Introduir crides a l’acció desitjada del visitant.
- Eliminar qualsevol element o funció que no aporti valor a la finalitat del teu lloc web.
Aquests punts o recomanacions no depenen de la tecnologia (html5, wordpress, blogger, etc), ni dels mòduls animacions filigrana…més aviat, el contrari!
Depenen del contingut i de la forma amb què el presentes.
Com més elements superflus i inútils interposis entre el missatge que vols transmetre i el teus visitants, pitjor.
1# Quina és la finalitat del teu lloc web?
Aquesta és la pregunta clau que ha de respondre, de forma claríssima, qualsevol pàgina aspirant a pàgina d’inici…Fes la prova ràpida. Demana a algú que no et conegui, que visiti la teva pàgina inicial. Si quan acaba, no et sap contestar a la pregunta: De què va la meva web? És que necessites optimitzar-la.
La millor manera de donar la benvinguda a un visitant, és que pugui visualitzar de forma ràpida i eficaç què hi trobarà en el teu lloc web, sense saturar-lo d’informació. Qualsevol element (o funcionalitat) ha d’estar vinculat a la finalitat del lloc web, si no més val treure’l.
Finalitats possibles d’un lloc web:
- Informar
- Entretenir
- Vendre
- Atendre
- Cooperar
- Ensenyar
- Mostrar
Un cop estableixes la teva finalitat, el següent pas és decidir tota la resta (disseny, mòduls presents, tecnologia, …).
Cada finalitat té les seves ‘normes’ de disseny. És a dir, si la teva finalitat és vendre, la teva pàgina ha de transmetre seguretat i…confiança!
2# Mostrar La Teva Proposta de Valor
La Proposta de Valor és el missatge que expressa el que fas i el valor que aportes, en una frase moderadament curta. També és coneix com la Proposta única de venda (USP* Unique Sales Proposition). La pàgina d’inici hauria de mostrar clarament la proposta de valor, de forma que el teu visitant sigui capaç de captar-la en 3/4 segons.
Una bona proposta de valor té les següents característiques:
- És única.
- És desitjable.
- És curta.
- És concreta.
- És memorable.
Un bon exemple de proposta de valor i de com destacar-la, és la de la startup PillPack, que ofereix un servei íntegre per organitzar, simplificar i millorar la presa de medicaments dosificats.
Fer propostes de valor abstractes (com la meva…) i prefabricades, sense mostrar els beneficis, només afegeix confusió al missatge.
3# Guia Les Accions del Visitant
La recomanació és no fer pensar (massa) al visitant i que actuï seguint les indicacions que rep de la pròpia pàgina. També s’ha de tenir clar què vols que aparegui en la primera finestra visible (sense scroll) de la pàgina d’inici (concepte above-the-scroll).
Si dissenyes tenint en compte aquest efecte, es tracta d’anar creant diferents mòduls introduint al final de cada secció, botons o elements gràfics indicant el següent pas a fer amb crides a l’acció (CTA).
Un exemple genial és la pàgina del servei de hosting per a wordpress synthesis:
La proposta de valor es mostra en la primera part visible del navegador. Al final de la 1a part visible, gairebé en l’anomenada línia de flotació, trobem una petita fletxa que es mou molt subtilment apuntant a la següent secció. En aquest exemple, la pàgina et ‘guia’ cap a la següent finestra.
Si dissenyes d’aquesta forma, és molt fàcil comprovar si la teva pàgina d’inici és eficaç o no. Si l’usuari fa accions, vol dir que sí, que has triomfat! Si no, cal anar fent proves i experiments per trobar la fòrmula màgica…!
4# Eliminar el Soroll i les Distraccions
Això vol dir que has d’analitzar TOTS els elements de la pàgina d’inici i eliminar o redissenyar tot el que no aporti valor a la teva finalitat. El principi que funciona millor és: Menys és més.
Evita Especialment:
- Mostrar-ho tot, en tot moment.
- Imatges tronades o sense qualitat que no aporten cap valor a la finalitat del teu lloc web.
- El text de benvinguda com ara: “Benvinguts al nostre lloc web”.
- Llenguatge corporatiu, paraules o frases fetes, buides de contingut.
- Etiquetes de navegació abstractes o amb paraules massa tècniques.
- Animacions inútils com ara els ‘carrets‘ de diapositives infumables. Les imatges fixes funcionen millor.
- Finestres pop-up emprenyadores per tot arreu.
Tot el que has llegit és el que vull aplicar per optimitzar la meva pàgina d’inici. Aquestes recomanacions són teòriques i fins que no es proven, no saps realment com et funcionen.
Tot passa per experimentar, mesurar i aprendre.
Espero que et siguin útils.
Bona optimització!