Com Ordenar les Categories WordPress per a Millorar el Tràfic del blog

Una de les característiques dels sistemes gestors de contingut com WordPress és l’utilització d’eines per classificar i ordenar el contingut que emmagatzema.

Estructurar correctament les categories WordPress, aporta beneficis directes i indirectes per al teu blog.

El repositori oficial de wordpress parla de la taxonomia wordpress com un mecanisme per a agrupar (i ordenar) entrades d’una mateixa temàtica.

Configurar i utilitzar les categories i etiquetes de forma adient, dóna més oportunitats i permet aprofitar millor el tràfic que ens arriba de Google.

No està clar, però que afecti directament al SEO. Uns experts diuen que si, i d’altres que no. Tot i això, és molt senzill fer-ho bé i per tant cal aprofitar aquesta opció per a què sigui positiva sobre el conjunt del nostre lloc web.

Beneficis d’organitzar les categories WordPress:

 • Millora la retenció de l’usuari.
 • Més clics en els resultats de cerca de Google.
 • Navegació més fluida pel teu lloc web.

O això o tot el contrari:

Si no es configuren bé, existeix el perill que es dupliqui contingut i per tant d’engegar a dida els nostres esforços organitzatius…

Llegeix aquesta entrada per saber com s’han de configurar i utilitzar les categories i les etiquetes wordpress per a que sumin.

Conceptes bàsics sobre com classificar les entrades


Imagina’t que les categories són els capítols d’un llibre o el sumari d’una revista.

Per tant, les categories serien com els temes o les temàtiques amb que es podrien agrupar les teves entrades. La recomanació és tenir-ne poques (<8/9) per a simplificar la navegació, però això és una opció personal.

Amb el mateix exemple del llibre, establim que les etiquetes són els termes rellevants que apareixen en les entrades com si es tractes d’un índex analític. La principal funció de les etiquetes és que l’usuari pugui trobar amb rapidesa els articles que continguin les mateixes paraules rellevants. Aquest és el veritable valor afegit de les etiquetes.

taxonomia wordpress
Imatges Viquipèdia Joan Guinard – Treball propi

El nombre màxim d’etiquetes per article no hauria de ser més gran que 5 (<5).

A partir d’aquest nombre, hi ha algorismes automàtics que penalitzen com spam les publicacions amb massa etiquetes (o hashtags), com per exemple a les xarxes socials d’Instagram, Tumblr o fins i tot a twitter.

Al teu blog, fes el que creguis raonable, pensant sempre si estàs ajudant a l’usuari com per exemple a l’hora de trobar la informació relacionada en entrades i categories diferents.

Per elaborar una bona llista de categories, prova de fer-la amb mapes mentals. L’organització visual permet establir relacions entre idees, conceptes i paraules. Jo els utilitzo habitualment per a pensar i estructurar les idees de les meves entrades.

categories wordpress
Mapes mentals per a organitzar les idees i les categories wordpress

Com Configurar les Categories i Etiquetes de WordPress


Configura les Categories WordPress,

En l’escriptori WordPress, ves al menú lateral Entrades > Categories per a accedir a la pantalla de configuració de les categories:

taxonomia-wordpress12

Paràmetres de les Categories WordPress,

taxonomia-wordpress8

 1. Nom: Introdueix el nom de la categoria. És interessant pensar noms de temàtiques concretes, més que els noms genèrics.
 2. El Resum: S’han d’introduir les paraules que formaran part de l’enllaç de la categoria. Va acompanyat de guions per a separar les paraules i només poden ser caràcters en minúscula. Poden ser paraules diferents (millor sinònims) del nom de la categoria.
 3. Subcategories: Aquesta funció permet crear arbres de categories i inserir categories derivades de la principal. Un bon ús d’aquesta opció (no masses sub-categories) afavoreix la navegació pel nostre lloc web.
 4. Descripció: Molt important no deixar buida l’explicació de la categoria. De cara a Google, li serveix per entendre millor els temes de les publicacions que fas de forma resumida. La descripció hauria de tenir unes 200 paraules (més o menys) i incloure alguna paraula clau no massa ‘obvia’ de la temàtica en qüestió.
categoria wordpress exemple
Exemple de descripció de la categoria ‘WordPress’ del lloc web Smashing Magazine

Edició de les categories WordPress existents,

En l’apartat de categories existents, si passes el ratolí per sobre del nom apareixen les opcions d’edició.

taxonomia-wordpress11

Es pot:

 • Editar (edició sencera): Et permet modificar les mateixes opcions que a l’hora de crear-ne una de nova.
 • Editar de forma ràpida: només el nom i l’enllaç de la categoria sense canviar de pantalla.
 • Suprimir: Suprimeix la categoria i el seu enllaç, però no esborra les entrades assignades a la categoria
 • Visualitzar: Mostra un llistat de totes les entrades de la categoria.

A tenir en compte:

 • Si canvies l’enllaç o esborres una categoria, el pròxim report d’errors d’URL de les Eines d’Administradors Web de Google, inclourà els enllaços trencats de la categoria que ja no existeix. Això són errors que convé reparar.
 • La visualització de la descripció de la categoria depèn del tema que utilitzis. Consulta la documentació del ‘Theme’ abans d’instal·lar-ho, sobretot si és gratuït. La gran majoria dels temes de pagament acostumen a mostrar aquest camp. En el cas que no es visualitzi, prova d’utilitzar algun plugin de categories.
 • Les categories i les etiquetes només s’apliquen per a classificar i ordenar les entrades. No s’aplica per a les pàgines que crees amb WordPress que representa el contingut estàtic i que no canvia.

Configura les Etiquetes WordPress,

En l’escriptori WordPress, ves al menú lateral Entrades > Etiquetes per a accedir a la pantalla de configuració de les etiquetes:

taxonomia wordpress

Els paràmetres són els mateixos que els de les categories, a excepció de no poder crear ‘sub etiquetes ‘ i la representació en format núvol de paraules. Per la resta funcionen igual.

Creació de noves etiquetes:

 1. Nom: Introdueix el nom de l’etiqueta. Vigila els errors de les etiquetes igual diferenciades pel plural o singular.
 2. El Resum: l’etiqueta inclou la paraula tag a l’enllaç: el meudomini.com/tag/plugins-wordpress
 3. Descripció: En aquest cas no s’acostuma a omplir. És opcional.

Edició de les etiquetes WordPress existents,

Igual que en les categories, el pas del cursor del ratolí mostrà les opcions d’edició.

taxonomia-wordpress

Es pot:

 • Editar (edició sencera): Et permet modificar les mateixes opcions que a l’hora de crear-ne una de nova.
 • Editar de forma ràpida: només el nom i l’enllaç de l’etiqueta sense canviar de pantalla.
 • Suprimir: Suprimeix la paraula i el seu enllaç, però no esborra les entrades amb l’etiqueta.
 • Visualitzar: Mostra un llistat de totes les entrades de la categoria.

En el llistat d’etiquetes, una dada molt útil és el nombre d’entrades per etiqueta. D’aquesta forma veiem les paraules a esborrar que actualment no tenen cap entrada assignada o els errors comesos.

Com assignar categories i etiquetes a les entrades,

Des de l’editor WordPress d’entrades, selecciona la categoria existent en el caixetí de Categories o en crees una de nova. Per afegir etiquetes, les introdueixes en el caixetí d’etiquetes que tens a sota del de categories.

taxonomia wordpress
Assigna les categories i etiquetes des de l’editor d’entrades

En el meu cas, només utilitzo les categories per a classificar el contingut. Les etiquetes ara mateix no les utilitzo massa, però en tinc unes 100 que hauria de revisar per a millorar la usabilitat del meu lloc web…

Els següents passos,

El següents passos a fer són optimitzar les categories i etiquetes de cara al SEO i d’això s’encarrega el fantàstic plugin de Yoast. Llegeix en el meu manual de WordPress SEO by Yoast com he configurat jo l’extensió en l’apartat de les taxonomies wordpress per a que Google només indexi les categories i no les etiquetes. Així d’aquesta forma evito duplicar contingut.

Un truc:

Si vols eliminar la paraula ‘category‘ o categoria de l’enllaç de l’entrada, utilitza la mateixa extensió.

Activa la marca en el primer caixetí de la pestanya: WordPress SEO Yoast > Avançada > Enllaços Permanents

taxonomia wordpress
El plugin de yoast elimina la paraula categoria de l’enllaç permanent de l’entrada

Apa ara et toca a tu practicar amb les categories i etiquetes wordpress.

Si saps d’un plugin útil per administrar-les, si us plau fes-me un comentari!

Moltes gràcies per llegir-me.

David Vidal.

Deixa un comentari