Manual de Canva, Disseny gràfic per a Dummies

L’altre dia, la meva germana em va demanar si la podia ajudar a fer un cartell amb “l’infumable” Word o amb el farragós Photoshop…

Com que no tenia massa temps, li vaig enviar l’enllaç de l’aplicació Canva i li vaig dir que s’oblidés de fer cartells amb el Word/Photoshop. Aquella eina era perfecta per ella!

La resposta va ser reveladora: “No sé com va això, però el Word sí”. 

Com que li havia d’explicar com anava tot, vaig pensar en fer un manual perquè sabés com fer el cartell i estalviar-me de fer-li jo…i d’aquí neix aquesta entrada.

Canva, Disseny gràfic per a dummies

Canva és molt senzilla d’utilitzar, però fins i tot la facilitat necessita d’alguna guia. Aquesta eina, està centrada en fer dissenys bonics i actuals de forma ràpida i perfectament adaptada per a la web social, sense necessitat de passar hores en el Photoshop, o per contra, d’acabar en les garres del Word o el PowerPoint.

L’Anna Codina (betesiclicks) també parlava de Canva fa uns dies.

De moment, aquesta aplicació no té cap quota mensual. El seu model de negoci, és basa en la venda d’imatges a 1$, però pots escollir-ne de gratuïtes i llavors no pagues res per utilitzar-la.

Manual de Canva

Dona’t d’alta

Per entrar a l’editor, t’has de registrar amb el teu perfil de facebook o amb un correu i contrasenya. L’idioma de l’aplicació només és en anglès. Tot i això, el seu ús es força intuïtiu i ràpid d’aprendre.

1-dona-t-d-alta 2

Primer cop aquí: fes una visita guiada de 23 segons

Només entrar, l’aplicació et fa un petita visita guiada perquè vegis quin és el funcionament bàsic de tot plegat. Es podria resumir bàsicament com un editor visual d’arrastrar gràfics, que després modifiques al teu gust dins de l’editor.

2-el-primer-cop--visita-guiada 2

En l’exemple, comencem utilitzant la barra de cerca (ubicada en la part superior esquerra), buscant imatges de lleons, la qual ens dóna accés a un gegantí fons d’imatges (1.000.000) o elements gràfics. Les imatges o elements, poden ser de dos tipus: gratuïts o de pagament a 1.00 $ la peça.

32-imatges-pagament-canva

L’exemple comentat, et mostra com fer una cerca de “lions” …

2-1_beginner-s-challenge---canva 2
Selecciono, arrastro i deixo anar

 Guies Mini Reptes Per Aprendre

Un altra de les novetats d’aquest servei, és la forma com t’ensenya a utilitzar-lo. Et proposa mini reptes, explicats pas a pas, fins i tot en vídeo. Aquest és el repte dels qui comencen per primer cop.

2-2_beginner-s-challenge---canva 2

Són desafiaments molt senzills que tenen com a objectiu, l’aprenentatge de l’eina.

2-2_beginner-s-challenge---canva-1 2

Tot i ser en anglès, queda clara la facilitat d’ús del sistema

2-3_ajuda-video 2

Galeria d’elements gràfics d’arrastrar i deixar anar

En el tauler lateral de Canva, trobaràs una galeria inacabable d’elements gràfics. Tots els blocs gràfics i les imatges, estan classificats per temes i preparats per a ser utilitzats. Escull el tipus d’element  gràfic i quan el trobis, arrastra’l a l’editor visual.

3-tauler-lateral---els-elements-de-canva 2

La llista d’elements gratuïts, és tan llarga que estic segur que no sabràs quin escollir.

4-exemple-shapes 2

Les plantilles d’elements ja dissenyats (Layouts), són molt útils si no saps per on començar. Un cop escollida, personalitzes el disseny al teu gust.

5-plantilles-pre-dissenyades 2

Els textos dissenyats són un altre dels punts forts de l’eina. Et permeten combinar textos de fonts diferents.

6-titols-de-fonts-dissenyats

També pots pujar les teves imatges, des del teu dispositiu o des del teu perfil de facebook

8-puja-les-teves-imatges 2

L’editor visual de Canva

Un cop selecciones un element, només pots modificar-lo mitjançant la barra superior que apareix quan selecciones l’element. També podràs canviar les dimensions de la peça o l’ordre de visualització si hi ha més imatges (davant, darrera, etc).

9-beginner-s-challenge---canva 2

Segons el tipus d’element, tindràs més o menys opcions per canviar. Algunes opcions estan amagades en un segon desplegable.

10-beginner-s-challenge---canva 2

Per seleccionar el color dels elements, el cercle de la barra et mostra la selecció actual i les altres opcions.

11-canvia-el-color-de-l-element 2

Qualsevol color es pot aplicar, fins i tot per codi.

14-escull-un-color-pre-establert-o-per-codi 2

Els blocs de text permeten altres opcions d’edició amagades en el segon desplegable,

12-canvia-el-tipus-de-lletra--tamany-o-color 2

Opcions d’edició del textos,

 

13-altres-opcions-de-text 2

Canva utilitza les Google Fonts més populars,

30-fonts-canva 2

Les imatges inclouen filtres i controls avançats d’edició,

35-filtres-de-les-imatges

Les opcions avançades, sota els controls de luminància i contrast,

36-controls avançats

Crear és molt fàcil però té un preu. Aquesta imatge valdria 3.00 $

34-crear-es-facil

Cada canvi en l’editor es guarda automàticament, no cal pensar-hi. El logotipus de Canva, en la barra superior, canvia cada cop que edites un element.

37-control-de-canvis

Tauler dels teus dissenys

Per accedir al tauler on Canva guarda automàticament els dissenys que vas fent, has de clicar “Home”, en la barra superior,

15-acces-al-tauler-de-disseny-de-canva 2

El primer cop és buit, però a mesura que vagis fent dissenys, ràpidament s’omplirà.

16-els-teus-dissenys 2

Si vols esborrar els dissenys de prova, un cop ple, clica en l’icona del Sandwich.

18-your-designs---canva 2

Selecció de plantilles per a la web social (o no)

El punt clau de l’aplicació, és dissenyar imatges per a les principals xarxes socials, amb les mides perfectes de cada xarxa. No necessites recordar (ni buscar) cada cop, les mides exactes que ha tenir una imatge perfecta per publicar a Facebook, twitter o pinterest.

19-seleccio-plantilles-pre-establertes 2

Simplement selecciones el tipus d’imatge que vols crear i la personalitzes. Per exemple, per crear una imatge de portada de Facebook (Facebook Cover) selecciona la plantilla adient.

38-facebook cover canva

Jo mai me’n recordo de les mesures! Amb Canva, ja no és necessari que perdi temps anant a Google…

39-cover-photo-size-helper
L’ajuda de facebook és bona però poc interactiva…

Un cop seleccionat el format d’imatge, en el menú lateral Layout, es carreguen plantilles pre-dissenyades que podem personalitzar com vulguem.

40-layout facebook cover

Si vols fer dissenys per imprimir, amb Canva també es pot. Pots fer dissenys per CDs, Full A4, pòsters, flyers, invitacions, targetes, etcètera. Tots els formats permeten seleccionar exemples com l’anterior, que pots canviar al teu gust i personalitzar amb les teves imatges.

També pots personalitzar el disseny amb les teves mides,

20-dimensions-establertes-per-l-usuari 2

Selecciona “Use custom dimensions” i afegeix les mides,

21-nou-disseny-amb-mides-concretes 2

Un cop has acabat, el següent pas és descarregar-te el disseny,

41-descarrega-canva

primer l’aplicació et pregunta el destí final de la imatge: per la web o per imprimir. En aquest exemple, he escollit per la web.

26-imatge-per-la-web-o-per-imprimir 2

…prepara la imatge i com que no he fet servir imatges de pagament, la descàrrega és gratuïta.

27-prepara-la descarrega

I quan tot està a punt, es descarrega automàticament,

28-voila- 2

Tutorials de Disseny Gràfic per a Dummies al Quadrat

Aquesta eina de disseny és molt fàcil d’utilitzar. El problema, és que amb tantes opcions i possibilitats, el disseny resultant pot quedar una mica forçat, sobretot si no tens nocions de disseny gràfic. Els creadors de l’aplicació en són conscients i, per mirar de minimitzar-ho, i fer que l’eina sigui popular, han creat una sèrie de mini lliçons guiades per ampliar els coneixements de disseny gràfic, al mateix temps que aprens a utilitzar l’aplicació. No cal dir que tots els tutorials són gratuïts, interactius i farcits de trucs en vídeo.

31-tutorials-mini-reptes 2

Cada guia es presenta com un desafiament que et va suggerint pas a pas, com assolir la fita següent. La quantitat de recursos que Canva ofereix de franc, fa d’aquesta eina, una veritable joia.

Canva Versió iPad

Acabada de sortir del forn, l’aplicació de Canva per a l’iPad. És pastada a la de la versió web, però amb menys opcions. No disposes ni dels tutorials de disseny, ni tampoc de tots els formats predefinits com ara els Facebook Ads, Caràtules de CDs, etcètera. Per ser una primera versió, està força bé.

42-canvaipad 2

El funcionament és el mateix i potser força més addictiu, per la seva facilitat d’ús-

43-canvaipad 2

Conclusió

Canva és una eina online gratuïta molt potent que estalvia temps, especialment si has de crear, de tant en tant, imatges per a les teves publicacions o presentacions. És senzilla d’utilitzar i ràpida d’aprendre. Però una cosa és això i, l’altra, és saber combinar amb certa gràcia tots els elements gràfics que l’eina permet. Per això, cal tenir un sentit estètic (o coneixements de disseny gràfic) que la pròpia eina s’encarrega de potenciar mitjançant les micro lliçons.

Aquest enfoc didàctic dirigit al gran públic, és un encert i mostra una tendència en aplicacions semblants. L’objectiu és formar per estendre’n l’ús.

Alguna Cosa més…

Si vols aprendre més sobre l’eina, al marge dels tutorials, no et perdis el seu valuós blog. Està ple d’exemples il·lustrats, guies i recursos sobre com treure-li tot el suc possible a l’aplicació…buff et faltarà temps per pair tanta guia.

Espero que aquesta guia et sigui útil i que els teus futurs cartells o publicacions destaquin com mai.

Pd: Al final el cartell de la meva germana el vaig haver de fer jo…

Moltes gràcies per llegir-me.

 

Deixa un comentari