Com Tenir Cura dels Enllaços Permanents del Blog: Operació Link Detox!

Els enllaços permanents i els slugs són essencials en qualsevol blog i, sobretot, amb WordPress.

Tenir cura dels enllaços interns del nostre lloc web, és molt important ja que és el mitjà per on flueix la informació que entra i surt del nostre blog. Configurar-los correctament i revisar-los sovint aporta beneficis en forma de visites.

En aquesta entrada et faré 5 cèntims de com pots esbrinar l’estat dels teus enllaços permanents i tenir-los en perfecte estat de revista.

Què són els enllaços permanents i els resums?

Les direccions webs (adreces URL) del contingut que publiques (entrades, pàgines, imatges, etc) en el blog, són úniques i s’anomenen enllaços permanents (permalinks). D’aquesta forma és fàcil identificar de manera clara l’origen de la informació i l’accés a la mateixa.

enllaços-permanents1

La part final de l’enllaç que descriu el contingut, s’ha traduït com a resum. En anglès s’anomena slug (llimac). Com pots veure la traducció i la paraula original s’assemblen tant com un ou a una castanya…

enllaços-permanents
Hola, sóc un resum…!

Per què són importants els enllaços permanents?

Igual que les artèries i venes són indispensables en un esser viu, els enllaços són la base de la World Wide Web. Són importants perquè estableixen un vincle entre continguts distants i obren un camí únic per arribar-hi. Sense ells, Internet no existiria com el que és avui.

Els enllaços també són molt necessaris per als cercadors perquè aprofiten la seva estructura per navegar i moures per els llocs web i indexar el seu contingut. Si per algun motiu els cercadors no poden fer aquesta tasca, la web en qüestió no apareix als cercadors i és com si no existís.

Evita els enllaços trencats

Els enllaços trencats no porten enlloc. Quan això passa, el sistema mostra l’error http 404 (que dóna nom a la famosa pantalla 404) al sol·licitant.

enllaços trencats
Imatge de la prehistòria d’Internet: Error 404.

És una forma gràfica d’informar que hi ha hagut un error en la direcció web i que per tant la pàgina enllaçada no es troba.

enllaços-permanents11-404 2
Peix a l’aigua: La pàgina 404 de bitly és un GIF animat molt bo…!

Als enllaços trencats també se’ls anomena popularment enllaços morts. Si n’acumules massa, el teu lloc web té un problema…i fa pudor!

Com configurar bé els enllaços permanents

WordPress té el gran avantatge de poder modificar l’estructura dels enllaços permanents. Aquesta característica proporciona una gran flexibilitat per adaptar-se a diferents requeriments.

Tot i això, aquesta operació convé fer-la només un cop, just quan hem acabat d’instal·lar wordpress i hem de configurar les opcions generals.

Quan tenim contingut publicat (i segurament indexat), no és bo canviar l’estructura dels enllaços permanents de forma general. Aquesta acció pot provocar força errors 404 i pot afectar el tràfic que ens arriba de Google. S’ha de fer un cop i prou.

Per a configurar-los per primera vegada, vés al menú d’administració. Dins dels paràmetres generals, clica en l’opció enllaços permanents: Paràmetres generals > Enllaços permanents.

enllaços-permanents

De les cinc opcions possibles, aplica qualsevol menys l’opció per defecte.

enllaços-permanents
Opcions dels enllaços permanents. Escull qualsevol menys l’opció per defecte.

L’enllaç permanent amb l’estructura tipus www.elmeudomini.com/?p=123 és la pitjor opció i la més horrorosa des del punt de vista de l’usuari. És recomanable canviar-la. Tot el que siguin vincles nets i memorables són benvinguts per Google i companyia.

L’estructura d’enllaç predeterminada tipus www.elmeudomini.com/?p=123 és la pitjor opció. Canvia-la.

  • Si ets un lloc web de noticies, les estructures amb referencies cronològiques són recomanables. En aquest cas apliquen millor els enllaços permanents del tipus Dia+ nom o Mes+nom.
  • Jo particularment prefereixo l’estructura nom de l’entrada perquè me permet crear URL curtes, molt fàcils de recordar.
  • No incloure la referencia temporal en la direcció, fa que pugui mantenir l’estructura al llarg dels anys i actualitzar només el cos del contingut més fàcilment. En aquest cas és recomana mostrar, de forma ben visible, la data d’actualització de la publicació.
  • L’opció Personalitzada permet posar al nostre gust la forma de l’enllaç permanent: per exemple afegint la categoria amb el nom de l’entrada: Categoria + nom (/%category%/%postname%/ pot quedar ( elteullocweb.com/motor/els-millors-cotxes-electrics).

Personalment no sóc partidari d’afegir-hi el nom de la categoria. El motiu és perquè tinc tendència a canviar els noms de les categories un parell de cops l’any…i això podria provocar una matança d’enllaços en el meu blog.

Qualsevol de les opcions que et presento en aquesta llista són vàlides des del punt de vista del SEO.

No et puc dir quina és millor i dubto que sigui fàcil demostrar-ho. O sigui, no et compliquis la vida i aplica qualsevol configuració de les recomanades.

Com canviar els resums (o slugs)

Quan publiquem una entrada o pàgina, a sota del títol apareix l’enllaç permanent de la publicació. Si vols canviar el resum, has de clicar al botó d’edita.

Quan repetim resums, automàticament apareix el número ’2’ al final del resum duplicat. Si et passa això, elimina l’entrada duplicada (buidant la brossa) o bé canvia-li el nom del resum.

enllaços-permanents

Vigila de modificar el resum abans de publicar. Un cop has publicat, si el canvies és possible que trenquis l’enllaç de la direcció original ja que probablement s’haurà indexat a Google o yahoo.

En les categories i etiquetes també pots personalitzar per separat el nom i el resum. Pots modificar-los amb una edició ràpida.

enllaços-permanents

Convé escollir-los bé tots dos i no tocar (massa) el resum…

enllaços-permanents

Plugins per tenir cura i arreglar enllaços (permanents) trencats

Per a revisar els enllaços interns del blog i reparar-los, la forma més fàcil de fer-ho és amb un plugin. Aquí tens una petita llista d’extensions gratuïtes i super-eficients per fer aquesta tasca.

Redirection

Aquest plugin és el que jo utilitzo per revisar i corregir els enllaços amb errors. És gratuït i molt fàcil d’utilitzar. Serveix sobretot per a redireccionar els enllaços trencats que ja no existeixen, sense necessitat de tocar el fitxer .htaccess .

enllaços permanents plugin redireccionar

Quick page/post redirect plugin

Quick page/post redirect plugin

Simple 301 Redirects

enllaços permanents plugin 301

Com aplicar redireccions 301 per reparar enllaços

Una redirecció 301 no és més que aplicar un desviament permanent a una direcció trencada. Quan rebem un visita mitjançant un enllaç trencat, aquesta va a parar a la pàgina d’error 404 del nostre sistema. La idea és desviar la visita a la pàgina correcta quan faci servir l’enllaç erroni.

[box type=”note” size=”large” style=”rounded” border=”full”]El 20/5/2015 Google ha canviat el nom de Google Webmaster tools per Google Search Console. Llegeix aquesta entrada per conèixer quines són les novetats i els canvis. [/box]

Les eines per administradors web de Google et fan de forma automàtica la llista dels enllaços morts que s’han de reparar. En el resum mensual del blog de febrer, t’explico com obtenir aquesta llista.

errors-url-febrer15
Llistat d’errors d’URL

 Un cop saps els enllaços a reparar, els desvies a la seva direcció correcta mitjançant el redireccionament 301. Es pot fer amb qualsevol dels plugins aconsellats. Això és tant fàcil com posar la direcció que provoca l’error i a sota la direcció correcta.

enllaços permanents redireccionament 301

Un cop comprovat que el desviament funciona, el marques a la llista de Google com a solucionat i repeteixes el procés fins exhaurir la llista.

enllaços permanents error reparat

Matt Cutts t’explica que no hi ha cap límit per aplicar aquests desviaments 301 dins d’un mateix domini, sempre que el desviament impliqui només un salt. Quan apliques desviaments successius encadenats, aleshores Google arrufa el nas…

Conclusió

En resum, aprofita l’arribada de la primavera i fes una neteja de tots els enllaços morts del teu blog. Amb plugins gratuïts com redirection és una operació molt senzilla de fer.

Tot el que suposi corregir i fer fluir millor la informació, contribueix a millorar el servei que proporciones amb el teu blog i facilites la vida als visitants. De retruc, Google valora aquestes operacions i està demostrat que contribueixen positivament al rànquing.

No perdis més temps i comença l’operació link detox ja.

Si t’agradat aquesta entrada, fes-me un comentari o comparteix-la.

Moltes gràcies per llegir-me. 

2 comentaris a “Com Tenir Cura dels Enllaços Permanents del Blog: Operació Link Detox!”

Deixa un comentari