Com Dissenyar el teu Blog WordPress pensant en el SEO

Com dissenyar el teu blog WordPress pensant en el SEO, és quelcom que no fem els aprenents de blocaires, ni els propietaris de les pàgines web dels petits negocis. Un error comú, que repeteix fins i tot la gent que fa anys que es dedica al negoci digital. Per aquest motiu, he fet aquesta guia sobre com dissenyar un blog wordpress tenint en compte el posicionament SEO.

Comencem a pensar en Google quan ja està tot engegat. Dissenyar correctament la teva plataforma blog, pot estalviar-te (alguns) futurs mal de caps.

Concretament, les sorpreses arriben (o millor dit, no arriben) 3 o 4 mesos després, quan les estadístiques de la pàgina no acaben d’enlairar-se i el teu page rank de Google no puja ni a ‘tiros’…

Tot això es pot evitar en la fase de disseny i desenvolupament, si es tenen en compte els següents punts:

1. La teva plataforma de publicació és la peça clau del teu domini.

L’estratègia més efectiva per atreure visitants al teu lloc web, és tenir un blog on regularment es publiqui contingut de qualitat. És el millor mitjà per tenir una bona classificació a Google, encara que no l’únic.

WordPress és una plataforma ‘SEO-friendly’ i ‘Google-friendly’. A banda d’aquesta característica inherent al seu disseny, la seva gran versatilitat, rau en l’extensa varietat de plugins (programes que afegeixen noves funcions) i plantilles, que pots utilitzar per dur el teu blog a un nivell superior i molt més professional, sense cap limitació.

wordpress-seo-friendly
WordPress, Els fonaments de casa teva a Internet

Tot això des del teu domini propi i sense necessitat d’intermediaris. Existeixen altres gestors de continguts com Drupal o Joomla, que són perfectament vàlids, però no he treballat amb ells i, per tant, no et puc aconsellar.

Si utilitzes el servei de blogs gratuït de WordPress.com o de Blogger.com, oblida’t de fer tot això. Són intermediaris que t’imposen com has de treballar i què pots fer. En la majoria dels casos, hauràs de duplicar dominis, esforços, feina i no podràs aprofitar ni sumar les visites dels dos dominis per millorar el posicionament. El page rank de les teves pàgines sols es suma dins d’un mateix domini i a vegades, si tens links trencats, ni això.

Amb això no vull dir que no siguin plataformes boníssimes per bloguejar. El que vull donar a entendre, és que els seus interessos no són els mateixos que els teus, si vols oferir a la llarga, molts més serveis que un blog personal.

Consulta les condicions d’ús, abans d’utilitzar Blogger.com i/o WordPress.com. 

2. Enllaços Canònics: amb o sense www

Quan poses en marxa un domini, ho pots fer amb la direcció amb les ‘3w’ o sense les ‘3w’. Segons el servidor d’allotjament que escolleixis, hauràs de tenir en compte què passa amb les dues opcions.

Què vull dir?

Per exemple, si utilitzes la versió amb les ‘3w’, t’has d’assegurar que el teu servidor desviarà automàticament (es coneix com a re direccionament 301) totes les peticions sense les ‘3w’ cap al www.elteudomini.com. Si el teu servidor és de pagament, aquest pas és un tràmit. Consulta les característiques del teu hosting per veure què passa en cada cas.

3. Escull la millor opció SEO per al teu domini

Totes les vies contemplen tenir un blog. La forma d’integrar el blog en el teu domini, és el que determina l’efecte en el posicionament SEO.

Les opcions són les següents:

3.1 L’opció perfecta. El teu blog dins del teu domini.

Aquesta és la millor opció.

Wordpress seo friendly and happy

3.2 L’opció correcta: Blog.elteudomini.com

És una bona solució, però no aprofita tot el potencial que et permet un domini propi.

3.3 L’opció pitjor des del punt de vista SEO.

unhappy seo cms

Duplicar no és una opció vàlida, ja que el contingut i els links de cada lloc NO SUMEN ni es beneficien mútuament, des del punt de vista SEO. També implica que hauràs de duplicar esforços i tasques en les dues plataformes.  Si vols canviar aquesta organització, FES-HO AL PRINCIPI, perquè a la llarga, és molt més difícil i farragós. 

Important: Si ja tens un blog consolidat, sigui en la plataforma que sigui, no és recomanable canviar el domini o la direcció original. Fer això, pot ser un veritable mal de cap, encara que ho facis correctament i a nivell de servidor (redirect 301).

Si malgrat això, vols canviar, informa’t bé sobre com procedir.

4. Configura WordPress: Els teus Permalinks.

A dins del taulell de configuració de WordPress, tu pots escollir quina estructura tindrà la URL de cada post que publiquis. És important tenir una estructura curta, neta i fàcilment memoritzable. A l’àrea d’administració, vés a Opcions >> Enllaços Permanents.

La configuració predeterminada, mostra la següent URL per cada post: http://elteudomini-com/?p=123

Les millors opcions des del punt de vista SEO, són:

[unordered_list style=”tick”]

  • Nom d’Entrada. Coincideix amb el títol del post.
  • Estructura Personalitzada. Crea l’estructura de la direcció com tu vulguis, sempre que sigui curta.

[/unordered_list]

En tots dos casos, pots fer URLs curtes i descriptives. Oblida’t dels carros de paraules que la fan molt difícil de recordar. Aquí tens la captura de pantalla tal i com jo els tinc configurats.

Wordpress permalinks seo

5. Configurar WordPress: Categories i Etiquetes (tags).

Un altre aspecte a tenir en compte, és l’estructura de les categories i les etiquetes dins del teu blog.

Les categories.

Representen tots els temes dels quals parlaràs i haurien de coincidir amb les paraules clau ‘primàries’ del sector per les quals vols que et trobin. L’important, és que siguin poques i que cada post no és classifiqui en diverses categories a l’hora. Fan la funció de carpetes arxivadores.

Les etiquetes.

Aquí hem d’anar en compte de no utilitzar més de 5 etiquetes per post i de re-utilitzar les existents (ull amb els plurals) per tal de no generar contingut duplicat i que ens afecti negativament en el posicionament a Google. De tant en tant, és bo fer neteja d’etiquetes duplicades i alleugerir l’estructura del nostre blog.

No cal que utilitzis les categories i les etiquetes conjuntament. Pots fer-ho com vulguis, sempre i quan la teva estructura per catalogar el contingut, sigui neta i clara. Keep It Simple…

6. Configurar WordPress: Comentaris del Blog.

Els comentaris no suposen cap problema per al posicionament, mentre no siguin SPAM. Per configurar-los correctament i evitar l’spam, vés a Opcions >> Discussió i activa les pestanyes que t’indico seguidament:

[unordered_list style=”tick”]

  • L’autor del comentari ha d’emplenar el nom i el correu electrònic.
  • Automàticament, les entrades es tanquen passats 15 dies (es pot deixar més).
  • L’administrador ha d’aprovar el contingut sempre.
  • Mantenir un comentari en espera, si conté més de 2 enllaços (configurable).

[/unordered_list]

Amb aquests senzills consells pots reduir considerablement els ‘comentaris-spam,’ però quan augmentis les visites, és possible que necessitis l’ajuda d’altres plugins per completar aquesta tasca. Et deixo la captura de pantalla tal i com jo ho tinc.

Wordpress comentaris seo

7. One More Thing: WordPress SEO by Yoast.

No puc acabar aquest post que parla sobre el posicionament SEO en WordPress, sense parlar-te del plugin WordPress SEO by Yoastalmenys de forma introductòria. Ja t’avanço que tocaré el tema profundament i detalladament en futures publicacions.

wordpress seo by yoast

Deixa’m dir-te que aquest plugin GRATUÏT, ha estat creat per l’expert desenvolupador en WordPress, Joost de Valk, fundador de yoast.com, i que, un cop configurat, fa una feina tremenda a l’hora de millorar el rànquing de les teves publicacions, ja que permet preveure si els teus escrits s’adapten a SEO, i a més, els dóna ‘mastegats’ a les aranyes de Google per a què els indexin molt més ràpidament.

Aquí tens una captura de l’anàlisi que fa d’aquesta pàgina. Al final hauria de quedar tot verd…

yoast seo page analysis

En fi, existeixen millors plugins però són pagant i no poc.

Ara ja no tens excusa per integrar la millora del SEO dins del procés de publicació a Internet. Recorda que és una millora contínua i els requeriments van canviant amb el temps. Toca practicar molt, equivocar-te i compartir els dubtes per tal que tots n’aprenguem.

On? Doncs en els comentaris -> Si us plau, comenta.

4 comentaris a “Com Dissenyar el teu Blog WordPress pensant en el SEO”

  1. Bon dia David!

    De nou, informació molt interessant pels que comencem.

    Ho has explicat molt bé, cap dubte, però tinc més aviat un comentari de tipus “filosòfic”, perquè el que tot això del SEO vol dir, si no m’equivoco, és que no puc escriure el que a mi m’agrada, sinó seguint les normes de Google.

    En cas contrari, la meva pàgina no apareixerà mai de la vida… és això?

    • Hola Roger!! Gràcies per ser-hi i per contribuir amb els teu comentaris a millorar el que jo pugui explicar.

      Anem a pams! Pots escriure del que vulguis, més faltaria. El que medeix Google no és el contingut en si sinó com d’adaptat està formalment per ser difós per Internet i quina qualitat té, en funció del número i l’autoritat de la gent que l’enllaça, el comenta , etc.

      Per exemple, si publiques un text original sobre “l’influx de la lluna a les Nits d’Estiu” al ‘Robot’ Google li agrada :

    • que sigui teu
    • que parlis de l’influx de la lluna a les nits d’estiu. Si és més llarg, millor
    • saber quanta gent l’enllaça
    • que no fas trampes generant tràfic per obtenir comissions per publicitat. La gent va provant quines son les limitacions del Robot…
    • A partir d’aquí, si hi ha més gent que també parla del mateix, ho facis millor o pitjor el que a dalt t’explico, s’establirà un rànquing de posicionament (impossible de determinar a priori) i la teva pàgina apareixerà en algun lloc.

      Si t’enganxa fent trampes (tècniques Black Hat SEO), enviarà la teva pàgina al ‘SandBox’ què és com s’anomena el purgatori dels links tramposos. Una mena de cendrer virtual o de la terra del gat… i acte seguit, la teva pàgina no sortirà per enlloc.

      A la llista negra.

      I fins aquí tot el que he après fins ara. Espero haver-me explicat. Qualsevol dubte, pregunta!

      Moltes gràcies per comentar i que tinguis bon finde.

Deixa un comentari